Hlavní obsah

Jihoafričtí obři relaxovali i v Mourinhově říši. Diego Costa na Antilopy udivěně zíral

I na relax dochází, potlučená těla nejlepších ragbistů světa se dávají dohromady na další bitvy při probíhajícím světovém šampionátu. Jihoafričané vyrazili do tréninkového centra fotbalové Chelsea v Cobhamu. I tam snad zkoušeli nalézt inspiraci před sobotním semifinále s Novým Zélandem (17:00, ČT sport, on-line reportáž na Sport.cz). V sobotu shodou okolností hrají i Blues, a to na hřišti West Hamu.

Foto: Henry Browne, Reuters

Fourie du Preez skóruje proti Walesu při čtvrtfinále MS v Twickenhamu.

Článek
Fotogalerie

„To není možné," udivily útočníka Chelsea Diega Costu tělesné parametry některých Antilop, jak se jihoafrickému týmu ragbistů přezdívá. Přitom sám patří mezi urostlejší fotbalové typy, měří 188 cm. Z jeho spoluhráčů na setkání v Mourinhově říši nechyběli John Terry či Cesc Fábregas.

MS v ragby - semifinále:
Sobota 17:00 JAR - Nový Zéland (ČT sport)
Neděle 17:00 Argentina - Austrálie (ČT sport)
Z obou zápasů můžete sledovat on-line reportáž na Sport.cz

Z Jihoafričanů dorazili Eben Etzebeth, Jon-Paul Roger Pietersen, Lwazi Ncedo Mvovo a Jesse Andre Kriel. Chyběla největší hvězda Bryan Habana. Došlo na potřásání rukama a promluvu. Společná platforma pro vzájemné sportovní zápolení nebyla nalezena.

Příznačná nadsázka

I proto, že jde o zcela rozdílné sportovní světy. Tolikrát už to bylo propíráno. Často kritizovaní fotbaloví uplakánci na jedné straně, ragbyoví tvrďáci na té druhé... I nadsázka o simulantech je příznačná: fotbalisté se celý zápas snaží vyvolat dojem, že právě utrpěli zranění, ragbisté přes těžké zásahy naproti tomu po celou dobu hry simulují, že jsou v pořádku.

Srovnání ragby a fotbalu se dostalo na pořad dne v nedávné minulosti i v souvislosti se sudím. To když José Mourinho srovnával fotbalový zářez se situací na ragbyovém MS, kde po boji s Australany zůstaly Skotům po chybném verdiktu arbitra jen oči pro pláč.

Poraženi o víkendu asi odejdou i Jihoafričané, alespoň to čeká ragbyový svět. V jednom z vyrovnanějších čtvrtfinále sice zdolali Wales 23:19, ale teď je čeká to nejtěžší, co si lze představit: All Blacks

„Budeme potřebovat předvést náš nejlepší výkon, abychom měli šanci. Mají snad nejkvalitnější tým, jaký kdy měli," vyjádřil se trenér Jihoafričanů Heyneke Meyer uctivě o novozélandském celku Steva Hansena.

Rekordman McCaw

Jihoafričané byli naposledy ve finále při předminulém MS v roce 2007, ve Francii tehdy porazili v boji o trofej Angličany. Novozélanďané mají šanci dostat se do finále podruhé v řadě a pak i jako první tým v historii obhájit titul a stát se premiérový trojnásobným mistrem světa (po dvou titulech mají i Austrálie a JAR).

Přes pozici favorita (s kurzem na vítězství nejčastěji okolo 1,25) zůstávají obezřetní i All Blacks. Coby kapitán je povede do boje čtyřiatřicetiletý Richie McCaw. Šéfem týmu byl už ve více než 100 reprezentačních zápasech. Rekordně už podvanácté bude kapitánem při utkání MS. Celkem bude hrát za All Blacks 147. duel.

„Je to chlap na správném místě," citovala britská média před soubojem s JAR Dana Cartera, jednoho z dalších důležitých mužů novozélandské sestavy, na kterou čeká dobře známý protivník. „Jména těch momentálně nejtěžších soupeřů se v mé kariéře měnila, ale jisté je, že Jihoafričané patří stabilně mezi okruh nejlepších týmů," dodal opatrně Carter.

Kdo vyhraje úvodní semifinále ragbyového mistrovství světa?
Jihoafrická republika
14 %
Nový Zéland
86 %
Celkem hlasovalo 1031 čtenářů.

Reklama

Související témata: