Hlavní obsah

Evropa se na ně vykašlala. Hladové Pumy se jí drsně pomstily, můžou zamířit až na vrchol

Londýn

Svět ví, jaké to je, když vládnou argentinští fotbalisté, výjimkou nejsou úspěchy basketbalistů v tradičních modrobílých dresech. A že by se teď pro jihoamerickou zemi rýsoval velkolepý úspěch v dalším kolektivním sportu? Byl by to šok, ale vyloučit ho nelze. Pumy, argentinští ragbisté, jsou překvapením světového šampionátu v Anglii. I jejich zásluhou Evropa nemá žádného zástupce mezi čtyřmi nejlepšími. V neděli je čeká semifinále s favorizovanými Australany (17:00, ČT sport, on-line reportáž na Sport.cz). Bude pokračovat jejich pro mnohé uchvacující příběh? Dojdou do finále?

Foto: Profimedia.cz

Dnes už bývalý argentinský ragbista Agustín Pichot s dcerou jásá po úspěchu v boji o třetí místo na MS 2007.

Článek
Fotogalerie

„Věřím, že to lze zvládnout. Náš mladý tým zná Australany a ví, jak je porazit," říká optimisticky Agustín Pichot, dnes už bývalý hráč, který kdysi v Argentině se svými souputníky rozpoutal ragbyové nadšení. V roce 2007 na MS ve Francii mířil jako kapitán jihoamerického týmu k šokujícímu třetímu místu.

MS v ragby - semifinále:
17:00 Argentina - Austrálie (ČT Sport)

„Tehdy to byla taková romantika, vše o emocích. Neměli jsme moc zkušeností, nehráli jsme ani moc zápasů před šampionátem," připomíná muž, který i po skončení kariéry v roce 2009 je mimořádně důležitou figurou pro argentinské ragby. I jeho zásluhou je vnímán značný posun...

„Teď hrajeme mnohem lepší ragby. Nikdy jsem nás tak hrát neviděl. Už jen to, že dáme na šampionátu 43 bodů proti týmu, jako je Irsko, ukazuje, že máme mnohem lepší celek, než byl ten náš v roce 2007," pokračuje Pichot pro Daily Mail. Argentinská demoliční četa ve čtvrtfinále Iry doslova zdevastovala 43:20.

Sladká pomsta Evropě. I s úroky... Proč? Není tak vzdálená doba, kdy se chtěli namíchat do elitní evropské ragbyové společnosti. Six Nations, tradiční klání pro evropské elitní ragbyové společenství (i s Iry), jim ale uzavřelo své brány.

Doma chtěli být ve Španělsku

Přitom Argentinci nepřicházeli právě po úspěchu na MS 2007 jako nýmandi. A byli ochotni ustupovat. Chtěli mít domácí půdu ve Španělsku, aby soupeřům ze starého kontinentu vše usnadnili. Ale nedopadlo to. Plán, jak přidat nadstavbu k tomu, že řada argentinských hráčů působí v Evropě, se rozpadl. Za půl minuty prý bylo vše smeteno ze stolu.

Ale Jihoameričané věděli, že musejí něco udělat, pokud chtějí mít šanci zůstat mezi elitou. Obrátili pozornost k domovské jižní polokouli. Vyjednával i Pichot. A před třemi lety proslulé klání The Tri Nations prošlo reformou a s Australany, Novozélanďany a Jihoafričany si Argentinci poprvé zahráli v rámci nového The Rugby Championship.

Letos jim toto klání gigantů posloužilo jako test. Vládli Australané před Novozélaďany, Argentinci byli třetí, za nimi JAR. A ragbyová jižní polokoule vládne i na anglických stadiónech. Šanci má i modrobílý tým, který vede Daniel Hourcade.

Po úspěchu lačníci Pumy ale rozhodně nejsou v semifinále favority. Australané, do nichž odhodlanost v posledních měsících napumpoval trenér Michael Cheika, cítí velkou šanci dostat se poprvé od roku 2003 do finále. Argentince ale může vpřed hnát i vidina premiérového boje o titul... „Cítím, že to může dopadnout pozitivně," dodává Pichot.

Reklama

Související témata: