Hlavní obsah

Zatnuté zuby, naběhlé žíly. I kouč Australanů se rve na tréninku. Wallabies cítí velkou šanci

Londýn

Není tím, kdo přihlíží se založenýma rukama a nasazuje zadumaný výraz ve tváři. S úporně stisknutými zuby, naběhlými žílami jde do ostrých střetů při přípravě, kterou i australskému týmu na ragbyovém MS v Anglii komplikují zranění. Nejsou lidi! Trenér Michael Cheika tak víceméně musí zaskakovat. V neděli jeho svěřence čeká semifinále s Argentinci (17:00, ČT sport, on-line reportáž na Sport.cz).

Foto: Henry Browne, Reuters

Trenér australských ragbistů Michael Cheika na MS v Anglii.

Článek
Fotogalerie

Kouč-tvrďák všemožně pumpuje do týmu odhodlání, cítí velkou šanci Australanů dostat se poprvé od roku 2003 do finále. „Musíme ale hrát lépe než proti Skotsku ve čtvrtfinále," burcoval svůj tým podle britských médií po infarktovém duelu úvodní části vyřazovací fáze.

MS v ragby - semifinále:
Sobota 17:00 JAR - Nový Zéland (ČT Sport)
Neděle 17:00 Argentina - Austrálie (ČT Sport)
Z obou zápasů můžete sledovat on-line reportáž na Sport.cz

Mark Bennett položil sedm minut před koncem pětku a dostal Skotsko do vedení 34:32 a zdálo se, že Skoty čeká nečekaná a dozajista bezbřehá oslava. Dvě minuty před koncem ale Bernard Foley proměnil jihoafrickým sudím diskutabilně nařízený trestný kop a obhájci bronzových medailí získali nejtěsnější vedení, které už uhájili.

Cheika může spřádat další plány. A trénovat se svými svěřenci. I přesto, že mu je osmačtyřicet. V ragby zvláště obdivuhodné. U něj nijak nové. Když kdysi přebíral povadající Waratahs v Novém Jižním Walesu, kázal o prolomení měkké mentality v duchu hesla „Hard Combat = Easy Match". A na place šel do kontaktu se svými svěřenci. Stále má potenciál na to, aby ukázal v praxi, jak si správně počínat na hřišti.

„Jemný, laskavý, ohleduplný, ale ohromně silný," tak charakterizuje okolí rodáka ze Sydney, chlapíka s libanonskými kořeny.

„Kluci pod ním hrají hrozně rádi, je v něm spousta vášně, má velký respekt," říká Scott Fardy, jedna opor australské sestavy.

Zabrousil i do jiného oboru

V kariéře toho Cheika zvládl hodně. Hrál i trénoval také v evropských klubech. Nerozpakoval se sáhnout po jiné práci, když přijal výzvu pracovat pro firmu módního návrháře. Ale ragby mu učarovalo nade vše.

A na MS se pro jeho tým rýsuje velká šance. Nemusí už si lámat hlavu s velkými diskusemi o klíčovém verdiktu arbitra, který Australanům pomohl ve čtvrtfinále... Možná je to nakopne, Argentince pro změnu může vpřed hnát vidina premiérového boje o titul. Ale Australané jsou favority (s kurzem na výhru okolo 1,4).

Kdo zvítězí ve druhém semifinále MS v ragby?
Argentina
23,6 %
Austrálie
76,4 %
Celkem hlasovalo 2413 čtenářů.

Reklama

Související témata: