Hlavní obsah

Argentina - Austrálie 15:29Ragbisté Austrálie přetlačili Argentinu a ve finále MS vyzvou All Blacks

Aktualizováno

Ragbisté Austrálie jsou po dvanácti letech ve finále mistrovství světa, když na trávníku londýnského stadiónu Twickenham porazili Argentinu 29:15. Spolehnout se u toho mohli na čtyři položené pětky, soupeři se to nepovedlo ani jednou. O zlato se Klokani utkají v sobotu 31. října s Novým Zélandem a vítěz vstoupí do historie jako první, kdo získá potřetí titul.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Ragbisté Austrálie slaví postup do finále mistrovství světa.

Článek
Fotogalerie

Argentinci, jejichž maximem je bronz z MS 2007, snili o premiérové účasti ve finále, jenže už ve druhé minutě vyrobili obrovskou chybu na hraně brankoviště a Simmons je potrestal snadno položenou pětkou. Rychle získané australské vedení potvrdil z konverze kopáč Foley, jenž o chvíli později předvedl i parádní skládku při zastavení Boschova průniku.

Snížení přinesl teprve Sanchezův trestný kop, jenže soupeř bleskově odpověděl další pětkou, když po výborně sehraném mlýnu přišla dlouhá přihrávka na volného Ashley-Coopera. Konverzi od postranní čáry znovu proměnil Foley a bylo to už 14:3 pro Wallabies.

Argentina, mezi jejímiž fanoušky v hledišti londýnského Twickenhamu byl i do vlajky zabalený fotbalový idol Maradona, se těžko prosazovala při důrazných střetech s rojníky soupeře. Dvaadvacítka Australanů zůstávala takřka nedobytným územím.

Ashley-Cooper stvrdil postup Klokanů

Až další trestný kop za zborcení mlýna, který proměnil nejproduktivnější hráč šampionátu Sanchez, znamenal úpravu skóre. Po žluté kartě pro Lavaniniho měla Austrálie výhodu jednoho muže v poli a zase hodně tlačila. Nakonec z toho byla pětka položená znovu Ashley-Cooperem, tentokrát ale nepotvrzená z konverze.

Korekci stavu pak zaznamenal zase z trestného kopu Sanchez. Nicméně poločasové vedení 19:9 dávalo Australanům solidní finálové vyhlídky. Argentinský kopáč po změně stran svou bilanci na turnaji zlepšil z dalších dvou trestných kopů už na 89 bodů, ale záhy se ze stejné situace prosadil i Foley a vrátil náskok Klokanů do bezpečné podoby.

S tímto vědomím Australané přijali trochu pasivnější styl hry, ale soustředili se na bránění a skládky argentinského útoku. Osm minut před koncem předvedl parádní sólo snad přes půl hřiště Mitchell, jenž těsně před čárou ještě přihrál šišatý míč na Ashley-Coopera a jeho třetí položená pětka byla pečetí na postup Austrálie.

Mistrovství světa v ragby, semifinále:
Argentina - Austrálie 15:29 (9:19)
Body: Sanchez 15 - Ashley-Cooper 15, Foley 9, Simmons 5.
Vyhraje mistrovství světa v ragby Nový Zéland, nebo Austrálie?
Nový Zéland
82,9 %
Austrálie
17,1 %
Celkem hlasovalo 826 čtenářů.

Reklama

Související témata: