Hlavní obsah

Olympijskou kvalifikaci basketbalistů chce vedle ČR devět zemí

Deset zemí včetně České republiky zatím projevilo zájem uspořádat v červenci kvalifikační turnaj basketbalistů o postup na olympijské hry v Riu de Janeiro. Mezinárodní federace FIBA dnes oznámila, že jeden ze tří podniků chtějí vedle Čechů hostit také Itálie, Německo, Srbsko, Řecko, Turecko, Izrael, Mexiko, Filipíny a Írán.

Foto: Jan Tauber

Trenér fotbalového národního týmu Pavel Vrba (vlevo) a brankář Petr Čech (druhý zleva) s dresy českých basketbalistů. Vpravo Jiří Veselý a Tomáš Satoranský (druhý zprava) s dresem fotbalistů.

Článek

Česká basketbalová federace ohlásila kandidaturu už v první polovině října a původně se počítalo s tím, že z Evropy budou Praze konkurovat jen Německo a Turecko. Nakonec se však přihlásili i další tři jistí účastníci kvalifikace Řecko, Itálie a Srbsko a také Izrael, který stejně jako Německo a Turecko může v kvalifikaci startovat jen v případě, že získá pořadatelství a tím pádem i divokou kartu. V opačném případě by divoká karta připadla osmému týmu z mistrovství Evropy Lotyšsku.

ČBF hodlá turnaj, který se uskuteční od 4. do 10. července, v případě úspěchu kandidatury uspořádat v pražské O2 areně. O ženskou dvanáctičlennou kvalifikaci, jež je na programu 13. až 19. června, se ucházejí pouze Francie a Španělsko.

Kandidaturu na uspořádání kvalifikace mohou národní federace podávat až do 11. listopadu. O přidělení pořadatelství tří turnajů bude mezinárodní basketbalová federace FIBA rozhodovat 23. listopadu. O den později se uskuteční losování skupin.

Reklama

Související témata: