Hlavní obsah

Nymburk podlehl v Evropském poháru Fenerbahce

Porážkou vstoupili do bojů ve druhé fázi Evropského poháru FIBA nymburští basketbalisté. Čeští šampióni prohráli v úterý na palubovce Fenerbahce Istanbul 84:92, když ještě na začátku závěrečné čtvrtiny o jeden bod vedli a minutu a půl před koncem drželi nerozhodný výsledek. V závěru však neustáli nápor domácího mužstva a nakonec odcestovali s prohrou.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Ilustrační foto

Článek

Nymburští sehrají další zápas příští úterý proti Petrohradu, který dnes doma senzačně podlehl týmu BC Kyjev 63:90 a na evropské scéně prohrál po dlouhých 24 zápasech.

Nymburští, kteří měli v loňské sezóně s Fenerbahce vyrovnanou bilanci, dnešní zápas rozjeli výborně a v úvodu vedli 4:0, ale pak se rozehráli domácí a k nadšení bouřícího publika rychle získali náskok zpět. Ještě v patnácté minutě Nymburk ztrácel devět bodů, ale pak tým kouče Michala Ježdíka zpevnil obranu a začal se na soupeře dotahovat.

Dvě minuty po poločase Hess srovnal na 51:51 a v tu chvíli odstartovalo velké drama, v němž český tým dlouho pomýšlel na cenné vítězství. Na začátku závěrečné čtvrtiny dokonce kapitán Whitfield dvakrát zajistil Nymburku vedení, ale hosté vzápětí nepokryli trojkové pokusy Demirela a Mršiče a rázem prohrávali 71:76.

V závěru scházely psychické síly

Přesto se ještě stačili vrátit do utkání, ale Votroubek s Mandičem dvakrát náskok pomohli dorovnat. Klíčový okamžik přišel necelé dvě minuty před koncem: nymburský Savanovič při odvážném úniku neproměnil dvojtakt a z protiútoku Stevenson trefil další trojkový pokus. Vzápětí přidal další dva body a pětibodový trhák byl základem ke konečnému triumfu Fenerbahce.

"Taková porážka hodně mrzí. Dnes jsme tady totiž asi měli na vítězství," litoval ředitel klubu Rudolf Šimeček. Podle něj se zápas lámal ve chvíli, kdy Savanovič neproměnil dvě minuty před koncem pokus z pod koše. "Savanovič dnes hrál výborně, ani se mu ten dvojtakt nedá vytýkat. Ale je fakt, že kdybychom šli do vedení, tak ten zápas asi dotáhneme do vítězného konce. Poslední minutu jsme zápas už nezvládli hlavně po psychické stránce," dodal Šimeček.

Evropský pohár FIBA
Fenerbahce Istanbul - ČEZ Basketbal Nymburk 92:84 (30:23, 51:45, 68:67)
Nejvíce bodů: Mršič 23, Stavenson 18, Kambala 16 - Rančík 22, Savanovič 19, Nascimento a Whitfield 11.
Petrohrad - BC Kyjev 63:90 (14:17, 33:42, 39:65)

Reklama