Hlavní obsah

Belgie - ČR 32:36Házenkáři porazili Belgii i v odvetě a vedou kvalifikační skupinu

Čeští házenkáři zvítězili v utkání první fáze kvalifikace mistrovství světa v Belgii 36:32. Reprezentanti tak navázali na středeční vítězství z úvodního vzájemného duelu a se čtyřmi body vedou tabulkou tříčlenné skupiny, do které zatím ještě nezasáhlo Turecko. S ním se národní tým utká dvakrát v lednu. Do červnového play off o šampionát ve Francii postoupí jen vítěz skupiny.

Foto: Sport.cz

Český házenkář Filip Jícha (vlevo) v kvalifikačním duelu proti Belgii. Snímek je z prvního vzájemného utkání utkání.

Článek

Hala Lange Munte v Kortrijku se téměř zaplnila a diváci sledovali v úvodním dějství stejně jako ve středečním duelu v Praze ofenzivní házenou s vysokým počtem gólů. Do české branky se tentokrát na začátku postavil veterán Štochl a jeho celek chtěl oproti prvnímu zápasu zlepšit hlavně obranu.

V osmé minutě zvýšil kapitán Jícha z trháku na 7:4, ale uklidnění nepřinesl a zbytek prvního poločasu bylo skóre vyrovnané. Belgičané dotáhli na 7:7 a v dalších minutách drželi s velkým favoritem krok.

Hostům se totiž tolik nevedlo v útoku a navíc dělali poměrně dost chyb. V šestnácté minutě se tak Belgie poprvé ve dvojzápase dostala do vedení. Češi s přispěním navrátilce do sestavy uzdraveného Zdráhaly sérií tří gólů otočili stav, ale odskočit nedokázali a do šaten šli v poločase s těsným náskokem 16:15.

Začátek druhé půle ale vyšel lépe domácímu outsiderovi, který po Robynsově šťastné trefě podruhé v utkání vedl. Hosté pak zabrali, získali dvougólové vedení, ale po další ztrátě o něj ve 43. minutě přišli.

Poté dvěma góly po sobě pomohl Petrovský, zvýšil na 27:25 a Belgičané si vzali oddychový čas. Štochlovi následně pomohlo břevno a Zdráhala s Jurkou poslali favorita do nadějného čtyřbrankového vedení.

Petrovský přidal další trefu, ale ani to Belgičany nepoložilo a šest minut před koncem snížili na 30:32. To však byl jejich poslední záchvěv. V závěru se ukázala větší kvalita na straně hostů a reprezentanti zápas v klidu dotáhli do vítězného konce.

Utkání 5. skupiny první fáze kvalifikace o postup na MS 2017 házenkářů:
Belgie - ČR 32:36 (15:16)
Sestava a branky ČR: Štochl, Galia - Bečvář 1, Jurka 4, Jícha 10, Sobol, Stehlík 3, Babák 3, Kotrč 3, Vinkelhöfer, L. Petrovský 4, V. Petrovský, Zdráhala 8, Šlachta, Užek, Říha.
Nejlepší střelci Belgie: T. Bolaers 7, N. Bolaers 6. Rozhodčí: D. Accoto Martins, R. Accoto Martins (oba Portug.). Sedmimetrové hody: 2/2 - 7/7. Vyloučení: 4:6. Diváci: 2300.

Reklama