Hlavní obsah

Kouč házenkářek Bašný povolal na turnaj ve Francii dvě debutantky

Praha

Trenér českých házenkářek Jan Bašný nominoval dvacet hráček na soustředění v Břvích u Prahy a následný turnaj čtyř zemí v Paříži, který se bude hrát 28. a 29. listopadu. Polovina hráček je z českých celků interligy, druhá z klubů ve Francii, Maďarsku, Německu a Švédsku. Kouč povolal dvě debutantky Ivanu Salašovou a Martinu Weisenbilderovou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér českých házenkářek Jan Bašný.

Článek

"Obě hráčky dlouhodobě sledujeme, zvažovali jsme, jestli je nepozveme už na říjnovou kvalifikaci. Takže nynější povolání do týmu je přirozený vývoj. Obě se zúčastnily letní univerziády v Koreji," uvedl v tiskové zprávě Bašný.

Turnaj ve Francii bude pro český tým jednou z posledních příprav na pokračování kvalifikace mistrovství Evropy proti Srbsku. Reprezentantky rozehrály skupinu výborně, když nejprve doma porazily Itálii a pak zvítězily na Ukrajině. Spolu se Srbkami vedou bez ztráty bodu tabulku skupiny, z níž postoupí na šampionát první dva celky. Na mistrovství projde i nejlepší tým ze třetích míst.

Češky nejprve na turnaji nastoupí proti Rumunsku, desátému týmu posledního mistrovství světa. Druhou dvojici tvoří domácí Francie a Kuba. Vítězky semifinálových zápasů se utkají v neděli o první místo, poražené o třetí příčku.

"Vážíme si toho, že jsme dostali pozvání na takový turnaj. Pozvánku jsme dostali na základě vůle francouzského trenéra Alaina Portese, který mi zavolal a řekl mi, že by nás na tom turnaji chtěl. Já jsem samozřejmě souhlasil, protože taková mezinárodní konfrontace je vždy důležitá a vždy pomůže nejen týmu, ale i individuálně hráčkám," uvedl Bašný, který ve Francii vede tamní klub Nantes.

"Chceme se pokusit uhrát s top týmy příznivé výsledky. To však není prohra o dvacet gólů. To si nemůžeme dovolit, protože už by nás nepozvali a navíc by to našemu týmu před další naší kvalifikací spíš ublížilo. Myslím, že naše hráčky jsou schopné zahrát kvalitní zápasy. Navíc se můžeme pořádně připravit na březnové kvalifikační utkání se Srbkami," dodal Bašný.

Nominace házenkářek:
Brankářky:
Dominika Müllnerová
Barbora Raníková
Lucie Satrapová
Spojky:
Michaela Hrbková
Helena Ryšánková
Iveta Luzumová
Šárka Marčíková
Petra Růčková
Ivana Salašová
Martina Weisenbilderová
Markéta Jeřábková
Kamila Kordovská
Křídla:
Lenka Hradilová
Michaela Janoušková
Jana Knedlíková
Veronika Malá
Kristýna Salčáková
Pivotky:
Petra Adámková
Lucie Severová
Alena Stellnerová

Reklama