Hlavní obsah

Ruské házenkářky vyhrály doma v Petrohradu MS

Ruské házenkářky vybojovaly v domácím prostředí v Petrohradu po čtyřech letech znovu titul mistryň světa. V nedělním finále porazily Rumunky 28:23 a spolu s nimi si oslavy užilo v Ledovém paláci podle oficiálního zápisu více než deset tisíc diváků. Rusky na šampionátu neztratily jediný bod.

Článek

Jejich soupeřkám se dnes sice podařily dát úvodní dva góly, ale ruské hráčky rychle vyrovnaly a rozhodující trhák se jim povedl už do patnácté minuty (10:5). Pětibrankovým rozdílem vyhrály svěřenkyně Jevgenije Trefilova i poločas a minimálně stejný odstup si udržovaly až do závěrečného hvizdu.

Nejlepší střelkyní finále byla Ljudmila Postnovová se 7 góly, pivotka Bodněvová se zase jako jediná ze zlatých medailistek dostala do All Stars šampionátu. Spolu s ní byly vybrány do elitní sestavy z poraženého rumunského družstva brankářka Dinuová a křídlo Ardeanová, jako druhé křídlo Korejka U Sun-he, spojky Van der Wisselová z Nizozemska, Němka Juracková a Maďarka Görbiczová.

Rusky vyhrály šampionát v roce 2001, předloni ale skončily až sedmé a na olympiádě v Aténách nestartovaly. Rumunky v baráži o účast na šampionátu vyřadily českou reprezentaci a na stupních vítězek skončily poprvé po 32 letech. Bronzové medaile si z Ruska odvezly Maďarky, obhájkyně titulu z Francie skončily až dvanácté.

Výsledek - finále:
Rusko - Rumunsko 28:23 (17:12)
Nejvíce branek: Postnovová 7, Polenovová 5/2, Bodněvová a Poltoracká po 3, Turejová 3/1 - Ardeanová-Eliseiová 7, Gilcaová 4, Maierová 4/3. Rozhodčí: Bord, Buy (oba Fr.). Sedmimetrové hody: 4/3 - 5/4. Vyloučení: 6:5. Diváci: 10.500.
Konečné pořadí MS:
1. Rusko, 2. Rumunsko, 3. Maďarsko, 4. Dánsko, 5. Nizozemsko, 6. Německo, 7. Brazílie, 8. Korea, 9. Norsko, 10. Ukrajina, 11. Chorvatsko, 12. Francie.

Reklama

Související témata: