Hlavní obsah

Kapitán novozélandských ragbistů McCaw ukončil kariéru

Necelý měsíc po triumfu na mistrovství světa ohlásil konec kariéry kapitán novozélandských ragbistů Richie McCaw. Jeden z nejlepších ragbistů historie dovedl All Blacks na posledních dvou šampionátech ke dvěma titulům a odchází jako hráč s nejvíc starty za národní tým (148) a v roli kapitána (110) ve světovém ragby.

Foto: Toby Melville, Reuters

Kapitán All Blacks Richie McCaw třímá v rukou pohár pro (staro)nové mistry světa.

Článek

Za měsíc pětatřicetiletý McCaw oznámil konec kariéry v živém televizním přenosu den poté, co ragbyovou velmoc Nový Zéland zasáhla smrt jiné hvězdy Jonaha Lomua. Jeho odkaz také na začátku své očekávané tiskové konference McCaw připomněl.

"Končit takhle je docela dobré. To poslední, co bych chtěl, by bylo na konci se trápit, jak s formou, tak se zdravím. Nyní mi tělo říká, že bych stále ještě mohl hrát, takže se myslím, že je správný čas," uvedl McCaw, jenž byl třikrát zvolen nejlepším ragbistou světa.

Začíná nová éra

Svou bezprostřední budoucnost nespojuje s ragby, ale s kariérou komerčního pilota helikoptéry. "Ragbyovou kariéru jsem si užil a teď začíná nová éra," řekl.

McCawův odchod signalizuje výměnu stráži v novozélandské reprezentaci, jež byla považována za jeden z nejlepších týmů historie, ne-li vůbec nejlepší. Už před ním ohlásili konec kariéry Keven Mealamu (132 reprezentačních startů) a Tony Woodcock (118) a trio Daniel Carter (112), Ma'a Nonu (103) a Conrad Smith (94) odešlo hrát do Francie a skončilo v reprezentaci.

Od roku 2004, kdy se tato šestice usadila v reprezentaci, vyhráli All Blacks 137 ze 157 zápasů. Pod trenérem Stevem Hansenem, jenž převzal mužstvo po MS 2011, si připsali 49 vítězství z 54 duelů.

Reklama

Související témata: