Hlavní obsah

Česko - Rumunsko 26:31Házenkářky na úvod turnaje v Paříži podlehly Rumunsku

České házenkářky prohrály v úvodním zápase turnaje čtyř zemí v Paříži s favorizovaným Rumunskem 26:31. V neděli od 17:00 se utkají s domácí Francií, kterou v sobotu v podvečer čeká duel s Kubou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér českých házenkářek Jan Bašný.

Článek

Původně měly v neděli změřit síly vítězné a poražené celky ze sobotních zápasů, ale pořadatelé nakonec rozhodli jinak. Národní tým tak čeká souboj s Francií, pátým celkem z posledního evropského šampionátu.

Češky držely s favorizovanými Rumunkami vyrovnaný stav do konce první půle. Soupeř sice odskočil do vedení 10:6, ale svěřenkyně Jana Bašného v 26. minutě srovnaly na 12:12. Závěr úvodního dějství ale zvládl lépe devátý celek z loňského evropského šampionátu a české hráčky tak v poločase ztrácely tři góly.

Po změně stran Rumunky sérií úvodních tří branek zvýšily už na rozdíl šesti gólů. Pak dokonce vedly o sedm tref, český tým ale v závěru zabojoval a snížil.

Tahle prohra není ostuda, řekl trenér Bašný

"Utkání mělo průběh, který jsme čekali. Rumunky jsou na tom fyzicky lépe, přesto jsme jim kladli odpor," uvedl v tiskové zprávě kouč Bašný. Rumunský výběr se chystá na prosincový světový šampionát. "Prohra o pět gólů s týmem, který bude podle mě hrát na mistrovství světa v Dánsku o prvních pět míst, není ostuda," doplnil kouč.

Bašný přivezl do Paříže omlazený kádr. "Nemohu být nespokojený, když jsme nastoupili s velmi mladým družstvem, i s hráčkami kolem 20 let. Jasně, nemůžeme říct, že to bylo zcela dobré, když jsme prohráli, ale dovolím si říct, že jsme v takové konfrontaci obstáli," uvedl Bašný.

Vyzdvihl, jak se reprezentantkám dařil rychlý protiútok. "Z něj jsme dali množství branek. Horší to bylo v postupném útoku, kdy se nám ne vždy dařilo. Ale dát Rumunkám 26 gólů je dobré," podotkl kouč.

Obrana podle něj byla slabší. "Děvčata byla taková zakřiknutá, jako by se zalekla těch jmen v rumunském družstvu. Ale s tím se naučíme pracovat a bude to lepší," dodal Bašný.

Turnaj ve Francii je pro reprezentantky přípravou na pokračování dobře nastartované kvalifikace mistrovství Evropy 2016. Češky vyhrály první dvě utkání skupiny doma s Itálií a na Ukrajině a v březnu se dvakrát střetnou se Srbskem.

Turnaj házenkářek v Paříži:
ČR - Rumunsko 26:31 (13:16)
Sestava a branky ČR: Raníková, Müllnerová - Knedlíková 1, Severová, Salčáková 3, Růčková 2, Hrbková, Ryšánková 3, Luzumová 5, Malá 4, Hradilová 1, Jeřábková 3, Adámková 1, Marčíková 2, Stellnerová, Weisenbilderová 1
Nejvíce branek Rumunska: Nechtaová 9, Neaguová, Vizitiuová po 4, Geigerová 3. Rozhodčí: Ch. Bonaventurová, J. Bonaventurová (obě Fr.). Sedmimetrové hody: 2/2 - 4/4. Vyloučení: 2:1
Francie - Kuba 37:18 (16:8)

Reklama

Související témata: