Hlavní obsah

Volejbalisté Ostravy přišli o trenéry. Klub odvolal asistenta a kouče Šmejkala poslal na dovolenou

Ostrava

Velmi nestandardní tahy dělá v rozehrané sezóně vedení osmého týmu volejbalové extraligy mužů - VK Ostrava. Nejprve odvolalo od mužstva hrajícího asistenta Jana Václavíka, kterého nahradilo bývalým hráčem Ostravy Markem Tomášem, pár dní nato odstavilo i hlavního kouče Zdeňka Šmejkala, který se Václavíka zastal. Tým tak v posledním utkání v Praze vedl jen nový asistent Tomáš.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

„Trenér Šmejkal čerpá řádnou dovolenou," řekl pouze Ivan Cap, který letos v červnu za podivných okolností převzal vládu nad ostravským klubem. „Dovolená uprostřed sezóny? To si žádný trenér nemůže dovolit. Takové volno mi může být buď doporučeno, nebo nařízeno a toto byl ten druhý případ. Bylo mi navrženo, abych se činnosti družstva nezúčastňoval," odmítal reprezentační trenér Šmejkal.

Ten v Ostravě končit nechce, nicméně v tuto chvíli nemá ani moc chuť pokračovat. „Odvoláním Honzy Václavíka došlo ze strany vedení klubu k nečekanému zásahu do realizačního týmu. Byl jsem tím tak překvapený, že jsem do doby, než se vše vyřeší, odmítl pokračovat," líčil Šmejkal. „Bud mi věří a nechají zodpovědnost při výběru realizačního týmu na mě, nebo mi nevěří a v tom případě, ať mě propustí," uvedl Šmejkal.

Klub má dvě správní rady

Převrat v klubovém vedení se podle původního vedení v čele s předsedou správní rady Pavlem Žurkem uskutečnil letos v červnu ne zcela čistými prostředky. To v září potvrdil i ostravský Krajský soud, nicméně původní vedení zatím získalo zpátky pod kontrolu jen tu část klubu, pod kterou spadá mládež. V klubu tak například zasedají dvě správná rady, a pokud chce A tým použít některého z juniorů, musí žádat o svolení původní vedení klubu. „Podali jsme k soudu návrh, aby stávající jednatelé Ivan Cap a Roman Krákora byli vymazáni z rejstříku a nahrazení původními jednateli. Tím by se vše vrátilo do normálu," popsal Žurek.

Tahanice okolo vedení klubu se až donedávna týkaly jen klubových manažerů. V posledních dnech se ale stále více začaly dotýkat i extraligového týmu. Prvním momentem bylo právě odvolání zkušeného libera Jana Václavíka z postu hrajícího asistenta. Podle klubového vedení proto, že tým dosahoval neuspokojivých výsledků. „Vedení klubu rozhodlo o odvolání Honzy Václavíka z pozice asistenta trenéra A týmu mužů. Zároveň byl vyzván, aby se vzhledem ke svému návratu po zranění maximálně soustředil jen na hráčskou kariéru. Na jeho přání nakonec došlo k ukončení jeho hráčské smlouvy," sdělil Cap.

Šmejkal ani Václavík odejít nechtěli

Zkušený volejbalista už podle svých slov v současné atmosféře nedokázal pracovat. „Bylo mi vytýkáno, že jsem zodpovědný za negativní atmosféru v týmu, že ponižuji hráče, což úzce souvisí se špatnými výsledky, a že nezvládám spojit obě dvě role v týmu. A to, že má vliv na můj výkon jako hráče," tlumočil Václavík. „Byl jsem z toho v šoku. Mám čisté svědomí, nepotřebuji nikoho ponižovat, nad nikoho se povyšovat. Zodpovědnost jsem měl, zvlášť v přípravě, kdy byl trenér Šmejkal s nároďákem. Občas jsem musel být důsledný, ale ponižování odmítám," prohlásil rozhodně klíčový muž ostravské sestavy.

Václavík ani Šmejkal z Ostravy neodcházejí. Přešli pod bývalé vedení k mládeži a pomáhají u juniorského týmu. Zároveň oba věří, že se k extraligovému týmu zase vrátí. „Je tam výhled, že tomu tak bude. Nemohu ale předjímat, jaký vliv by to mělo na mě, kdyby se fungování klubu vrátilo do starých kolejí," naznačil Václavík. „Panovala zde důvěra, poslední dva roky do toho ale začaly vstupovat negativní věci. Nemám ambice se tlačit tam, kde o mě nestojí. Pokud o mě kterékoliv vedení bude stát a nechá mi volnou ruku, abych si zvolil své spolupracovníky, nemám důvod odcházet," dodal Šmejkal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články