Hlavní obsah

Nemůžu pracovat tam, kde mi nevěří, tvrdí kouč ostravských volejbalistů

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Zatímco v jiných klubech by spolupráci s reprezentačním koučem vyvažovali zlatem, ve volejbalovém celku VK Ostrava poslali Zdeňka Šmejkala na nucenou dovolenou. Podle vedení i proto, že si potřebuje odpočinout, protože v létě místo oddychu trénoval reprezentaci.

Foto: Aleš Krecl

Trenér ostravských volejbalistů Zdeněk Šmejkal je z kroků klubového vedení rozladěný.

Článek

Klub vás poslal na dovolenou, už jste někdy něco podobného zažil?

Ještě se mi nic takového nestalo. Vždyť to ani nejde. Dovolená uprostřed sezóny? To si žádný trenér nemůže dovolit. Ani já. Takové volno mi může být doporučeno nebo nařízeno a toto je ten druhý případ. Jsem z toho zklamaný a je mi to moc líto.

Jaký by tedy důvod, něco vám vytýkali?

Ani ne. S Honzou Václavíkem jsme požádali správní radu okolo Ivana Capa, zda by se s námi sešla. Tam ocenili mou práci, že prý to dělám dobře. Nedokážu proto nastalou situaci pochopit. Nejsem zahořklý, ale je to pro mě velké překvapení.

Vaše dovolená je asi reakcí na to, že jste se zastal Jana Václavíka. Ten byl zbaven funkce asistenta kvůli neuspokojivým výsledkům. Klub mu doporučil soustředit se na hráčskou kariéru. Václavík ale následně rozvázal smlouvu. Jak jste reagoval?

Řekl jsem, že neumím pracovat tak, že mi tam někoho dosadí. Bud mi věří a nechají zodpovědnost na mě, nebo mi nevěří a mohou mě rovnou propustit. Byl jsem s Honzou Václavíkem velmi spokojený, pracoval v duchu, na který jsme byli v Ostravě zvyklí - náročný v přípravě i v tréninku. Vadí mi, že mi někdo vezme asistenta a dosadí mi tam někoho, koho já neznám. Není to nic proti Markovi Tomášovi, měli ale za mnou přijít to probrat.

Jak dlouho už nejste s týmem?

Tento a minulý týden už netrénuji, byl jsem tím zásahem do realizačního týmu tak překvapený, že jsem odmítl pokračovat. Zároveň mi bylo doporučeno, abych se dění v týmu nezúčastňoval. Domluvili jsme se, že dokud se to nevyřeší, nebudu u týmu fungovat.

Je něco, co vás může v Ostravě udržet?

Neutíkám, líbí se mi tady. I ten styl práce, který se dosud v klubu praktikoval, mi vyhovoval. Panovala zde důvěra, ale poslední dva roky do toho vstupovaly negativní věci. Nemám ale ambice se tlačit tam, kde mi vedení nevěří. Pokud bude stát za mnou a nechá mi volnou ruku, abych si zvolil své spolupracovníky, nemám důvody odcházet.

V klubu jsou dvě správní rady. Jedna drží extraligovou licenci. Ta původní se teď stará o mládež a chce znovu šéfovat i prvnímu týmu. Pod kterou byste zůstal?

Nemíním selektovat, kdo je ve vedení klubu. Potřebuju cítit důvěru, tu ale teď necítím. Pokud mi bude dána, jsem povinen dodržet smlouvu a rád zůstanu. Na druhou stranu nikomu nepomáhá, že jednou je to tak a podruhé to může být jinak. I když jsme se od toho snažili kluky odtrhnout, nejsou hluší. Řešili, zda dokončíme sezonu, jestli budou peníze.

Co když se už k týmu nevrátíte? Zůstanete u mládeže, kam jste i s asistentem přešli vypomáhat?

Jsem připraven na všechno, i na to, že bych v Ostravě skončil. Ale našel jsem si tady mezi lidmi kolem volejbalu dost přátel a hodně by mě to mrzelo.

Nabídky máte?

Už před sezónou jsem měl a byly určitě lukrativnější, než práce v Ostravě. Ale cítil jsem důvěru a peníze mě až tolik nezajímaly finance. I teď mám nabídky. Jsou ale ze zahraničí, kam se mi už moc nechtělo. Chtěl jsem se usadit, ale pokud to bude situace vyžadovat, budu muset svůj názor změnit.

Reklama

Související témata: