Hlavní obsah

Detroit potvrdil svou nadvládu v NBA výhrou nad Miami

NEW YORK

Basketbalisté Detroitu Pistons potvrdili dominantní pozici v NBA výhrou nad jedním z největších konkurentů ve Východní konferenci Miami, které doma porazili těsně 106:101. Uspěli i obhájci titulu ze San Antonia, kteří deklasovali New Orleans 111:84 a mají na kontě jen o jednu výhru méně než Detroit.

Článek

Pistons ale mají ještě tři zápasy k dobru a bilanci 24-3. Takovou mělo naposledy Chicago Bulls v sezoně 1995/96, kterou tehdy tým kolem Michaela Jordana završil rekordním počtem 72 výher. Po 27 zápasech měly lepší bilanci v historii jen Philadelphia a New York ve druhé polovině šedesátých let.

V Auburn Hills se odehrál první vzájemný duel týmů od letošního semifinále play off, které pro sebe získal Detroit až v posledním, sedmém zápase. O triumfu v dramatickém utkání vedoucích týmů Centrální a Jihovýchodní divize rozhodl 30 body Chauncey Billups.

Ještě dvě minuty před koncem byl stav vyrovnaný 99:99, když Detroit zlomil soupeře Billupsovým košem a následnou trojkou Rasheeda Wallace. Pro tým z města hokeje to byla devátá výhra za sebou, což je jeho nejlepší série v sezoně.

V kritických situacích vždy někdo zazáří

"Jsme spolu už strašně dlouho a v kritických situacích se vždycky najde někdo, kdo zazáří," řekl Billups v narážce na stabilitu a sehranost týmu. Tu dokládá skutečnost, že finalisté předchozích dvou ročníků už prakticky dva roky nemění základní sestavu. Letos jsou jediným mužstvem, které do každého zápasu nastoupilo s totožnou pěticí hráčů. Miami má takové jen dva.

"Jejich tým je jednolitý, náš ne," řekl pivot Miami Alonzo Mourning. Z jeho spoluhráčů se v plné síle předvedlo útočné duo Dwyane Wade, Shaquille O'Neal, kteří se podělili o 59 bodů.

Spurs se pomstili za předvánoční prohru 76:89 od Hornets i s úroky. "Nikdo o tom nemluvil, ale ta motivace proti nim byla obrovská. My jim to chtěli hned od začátku vrátit," řekl Michael Finley, s 18 body nejlepší střelec Spurs a autor čtyř trojek ze čtyř pokusů.

Ve zbývajícím čtvrtečním zápase se zaskvěl 39 body Ray Allen a jeho Seattle vyhrál v Denveru 112:105.

Výsledky:
Detroit - Miami 106:101, San Antonio - New Orleans/Oklahoma City 111:84.

Reklama