Hlavní obsah

Nymburk - Ventspils 88:64Nymburk úspěšně vkročil do nadstavby

Nymburk

Basketbalisté Nymburku vstoupili do nadstavbové fáze Poháru FIBA Europe výhrou 88:64 nad Ventspilsem. Lotyšskému soupeři a spolufavoritovi na postup ze skupiny uštědřili teprve třetí prohru v této sezoně. Vysokou výhrou navíc získali výhodu do odvety. Klíčem k úspěchu byla druhá čtvrtina, kterou český mistr vyhrál o 18 bodů.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Howard Sant-Roos z Nymburka v utkání Poháru FIBA basketbalistů s Tajfunem Šentjur. Ilustrační snímek

Článek

"Doma musíme vyhrávat, jestli chceme postoupit. Navíc je to i velice slušným rozdílem, což je takový bonus. Věděli jsme, že když budeme hrát svoji hru, tak že je můžeme porazit. Oni ale neměli svůj střelecký den, takže nakonec ten rozdíl byl docela vysoký," řekl český reprezentant Vojtěch Hruban.

Ačkoli šlo o první zápas ve skupině, do které patří ještě Antverpy a Sofie, bylo důležité, aby Nymburk doma vyhrál a nedostal se do problémů. To se projevilo na nervozitě a v prvních třech minutách se domácí ani jednou neprosadili. Celkově na palubovce vládly obrany.

Náskok po změně stran hlídal

Postupně se ale Nymburk rozehrál a ve druhé čtvrtině soupeře zcela předčil. Na soupeře, který v základní skupině ani jednou nezaváhal, platila rychlá hra zahraničních posil Nymburku. Velmi dobrý zápas hráli belgický pivot Maxime De Zeeuw, Chasson Randle i Howard Sant-Roos, kteří byli i potřebně agresivní v obraně, a hosté vůbec nestíhali.

Posledních šest minut úvodního poločasu Nymburk vyhrál 26:10 a získal rozhodující náskok, který si po změně stran hlavně hlídal. "Jediné, co nás mohlo přibrzdit, bylo, kdyby sáhli k zónové obraně, což jsme i očekávali, protože se nám dobře nájezdy dařilo napichovat jejich obranu. Ale to se nestalo, takže jsme velmi dobře kontrolovali hru," konstatoval asistent trenéra Nymburku Lubomír Růžička.

Dvě rychlé trojky bývalého hráče Ústí nad Labem Kwamaina Mitchella sice na chvíli Ventspils probudily, ale Nymburk získal vládu nad utkáním do svých rukou a udělal první velký krok za postupem.

"Vysoký rozdíl je velmi důležitý z pohledu toho, že může dojít na nějakou minitabulku a my máme plus přes dvacet bodů. Bodový rozdíl je super a je to i zpráva pro ostatní, že se s námi musí počítat," dodal Růžička.

Domácí soupeře jasně přehráli pod košem i v protiútocích a Ventspils za celý zápas nenašel protizbraň. Nejlepším střelcem byl Randle s 19 body, De Zeeuw dal o bod méně.

"Slušně jsme bránili, dobře jsme pracovali rukama a dali jsme spoustu jednoduchých košů z protiútoků. Oni naopak moc jednoduchých košů nedali. To byl asi ten největší rozdíl," dodal Hruban.

"Zvedne nám to sebevědomí a je to i skvělá pozvánka na neděli, kdy se utkáme s jedním ze tří nejlepších týmů Evropy CSKA Moskva. Moc zvučnějších týmů už k nám nemůže přijet," připomněl Růžička nedělní utkání VTB ligy v pražské hale Královka se začátkem v 16:00.

Utkání 1. kola skupiny P nadstavby Poháru FIBA Europe basketbalistů:
Nymburk - Ventspils 88:64 (15:16, 47:30, 67:48)
Nejvíce bodů: Randle 19, De Zeeuw 18, Dixon 16, Sant-Roos 15 - Janicenoks 13, Mitchell 12, Wiggins 10. Fauly: 21:24. Trestné hody: 18/17 - 20/15. Trojky: 9:9. Doskoky: 44:35.
1.Nymburk11088:642
2.Antverpy11094:732
3.Academic Sofia10173:941
4.Ventspils10164:881

Reklama

Související témata: