Hlavní obsah

V extralize máme nejvyšší cíle, říká trenér Svoboda o volejbalistech Budějovic

České Budějovice

Lídrem extraligy volejbalistů po jedenácti kolech je Jihostroj České Budějovice. Jako jediný tým soutěže si udržel v zápasech se všemi soupeři neporazitelnost, když vyhrál devětkrát za tři body a dvakrát „jen“ za dva body. „Máme nejvyšší cíle, a abychom je splnili, musíme v úspěšných výsledcích pokračovat,“ řekl budějovický trenér Jan Svoboda v rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

Čemu přisuzujete narůstající vítěznou sérii v extralize?

Nejde nám o nějakou šňůru, ale nejdůležitějším faktorem je dobře poskládané družstvo. Kluci poctivě trénují, makají i při zápasech a odrazem toho jsou snad výsledky. Jsem za to rád a jen aby nám to vydrželo i po Novém roce.

Ani největším protivníkům jste nedovolili, aby vás dostali do úzkých.

Porazili jsme Duklu Liberec, Karlovarsko i Brno a čekají nás odvety na jejich palubovkách. A tím pádem jsme je zatím udrželi pod sebou v tabulce.

Jak zvládáte změny v sestavě oproti minulé sezóně?

Přínosem je samozřejmě libero Martin Kryštof po návratu ze zahraničí. A po třech letech jsme vyměnili diagonálního hráče, když za Michala Kriška přišel Brazilec Daniel Maciel. Znovu jsme kádr omladili, šanci dostávají osmnáctiletý nahrávač a devatenáctiletý smečař.

Čím je probíhající extraligový ročník charakteristický?

Liga, to není jen vedoucí čtveřice. Do jiné pozice se dostávají i celky, které hrály sotva na hranici play off a teď míchají kartami ve středu tabulky. Dobře si počínají Zlín, Odolena Voda, Benátky nad Jizerou. Vrátila se spousta hráčů ze zahraničí, kteří ligu posílili.

Jak hodnotíte účinkování Českých Budějovic v evropských pohárech? Oproti loňsku jste místo prestižní Ligy mistrů hráli Pohár CEV.

Postoupili jsme přes holandského soupeře a pak jsme byli vyřazeni německým Dürenem. Hlavně doma jsme chtěli odehrát kvalitní zápas, ale nezastihl nás v potřebné formě. Soupeř nás zatlačil a naše účinkování skončilo. Přesto si myslím, že jsme ostudu neudělali. Rozdíl mezi Ligou mistrů a ostatními poháry je v tom, že v Lize mistrů můžete ve skupině prohrát zápas a relativně se nic nestane, jelikož je tam šest utkání. Ale k postupu musíte čtyřikrát vyhrát. V Poháru CEV se nedá oddechnout ani v jediném setu, protože při vyřazovacím způsobu záleží i na detailech.

Reklama

Související témata: