Hlavní obsah

Na turnaj do Polska pojede šestnáct házenkářů, nováčkem je Landa

Praha

Trenéři házenkářské reprezentace Jan Filip a Daniel Kubeš doplnili nominaci pro přípravný turnaj, který se uskuteční 28. a 29. prosince v Polsku. Na Vánoční pohár čtyř zemí do Vratislavi pojede šestnáct hráčů a jediným nováčkem je Jan Landa z Lovosic.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenéři hazenkářské reprezentace Jan Filip (vpravo) a Daniel Kubeš.

Článek

Českou nominaci opět ovlivnila zranění a onemocnění, na poslední chvíli vypadli Janové Sobol a Užek. Nahradili je pivot Libor Hanisch, křídlo Tomáš Hes a spojka Jan Landa, který by měl odehrát své první reprezentační zápasy. Po operaci schází národnímu týmu kapitán Filip Jícha.

"Pro nominaci Jana Landy mluví to, že je to vysoký obránce, který nám při neúčasti Pavla Horáka, Filipa Jíchy, Tomáše Říhy a Jana Užeka chybí. Navíc je to jeden z mála hráčů, které jsme ještě nevyzkoušeli," řekl o 195 centimetrů vysoké spojce trenér Filip. "Potřebujeme vyřešit obranu, v posledních kvalifikačních zápasech proti Belgii nefungovala tak, jak bychom si představovali. Proto ji chceme posílit," dodal.

Levoruké křídlo Sobola nahradil další levák Hes, který si premiéru v národním týmu odbyl v červnu proti Francii. "Při svém debutu v červnu zahrál velmi dobře a byli jsme s ním spokojeni. Proto se do týmu vrací," podotkl Filip.

Trenéři nepovolali hráče z německých lig, kteří budou hrát ještě v neděli 27. prosince. "To by bylo kontraproduktivní kvůli rychlému cestování a nemožnosti společného tréninku," řekl Filip.

Český celek nejprve nastoupí v Polsku v pondělí 28. prosince proti Íránu a v úterý buď proti domácímu výběru, nebo Ukrajině. Na začátku nového roku 4. a 5. ledna čekají reprezentanty dva přípravné zápasy proti Švédsku a poté už vyvrcholení první fáze kvalifikace mistrovství světa, jímž budou dva duely s Tureckem 13. ledna v Ankaře a 16. ledna ve Zlíně.

Češi na začátku listopadu dvakrát porazili Belgii a zatím vedou tříčlennou skupinu. Do červnového play off o účast na světovém šampionátu postoupí pouze vítěz.

Nominace na turnaj v Polsku:
Brankáři: Martin Galia, Tomáš Mrkva.
Spojky: Tomáš Babák, Ladislav Brykner, Michal Kasal, Jan Landa, Vojtěch Petrovský, Jan Stehlík, Ondřej Zdráhala.
Křídla: Tomáš Hes, Jakub Hrstka, Miroslav Jurka, Milan Kotrč.
Pivoti: Libor Hanisch, Leoš Petrovský, Petr Šlachta.

Reklama