Hlavní obsah

USK Praha - Orenburg 67:59Basketbalistky USK včas vyhlásily alarm. Ruského soka zničily obranou a doskokem

Důležité vítězství, které hodně zlepšuje jejich postupové vyhlídky, uhrály basketbalistek ZVVZ USK Praha. V Eurolize porazily ruský Orenburg rozdílem osmi bodů 67:59 a pro případ bodové shody mají tak lepší bilanci ze vzájemných zápasů.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Marta Xargayová (vpravo) z USK v souboji s Jelenou Kirillovovou z Orenburgu.

Článek

Na Královce se ve středu večer potkaly dva nejméně inkasující týmy skupiny B, ovšem první čtvrtině jasně kralovaly domácí hráčky. Vyhrály ji 24:9, když výborně bránily a soupeři z Ruska povolily koš ze hry až po šesti minutách. V základní sestavě USK se objevila Američanka Candice Dupreová, která v týmu úřadujícího mistra úspěšně nahrazuje zraněnou Robinsonovou a v poločase byla s 12 body i jeho nejlepší střelkyní. „Spoluhráčky i trenérka mě přijaly v Praze báječně," pochvalovala si dvojnásobná světová šampiónka.

Orenburg se ale postupně dostával do hry, zpřesnil obranu a začaly mu padat i jednoduché koše, takže v poločase vedly Pražanky jen o deset bodů. „Začátek byl skvělý, ale pak jsme se trochu zadrhly," přiznala nejlepší střelkyně pražského týmu Kia Vaughnová. Po přestávce dokonce obhájkyně euroligového prvenství svůj náskok ztratily, když pět minut nedokázaly vůbec dostat míč do koše a Orenburg se šnůrou devíti bodů dostal do vedení 41:39.

„Začaly jsme být nervózní, hrály staticky a bylo z toho trápení," komentovala trenérka domácích Natália Hejková, která na důležité fáze poslala na palubovku i mladou českou reprezentantku Terezu Vyoralovou. „Po odchodu Robinsonové bude dostávat více prostoru a jsem ráda, že mě dneska nezklamala," vysvětlovala Hejková.

Ještě pět minut před koncem vedly Pražanky jen o tři body, ale pak to do svých rukou vzaly zahraniční opory Vaughnová s Petrovičovou a zařídily výhru Pražanek. „Byly jsme lepší na doskoku, včetně toho útočného. Získaly jsme pod košem o jedenáct míčů víc a to rozhodlo," hodnotila nakonec spokojená Hejková. Nebylo to jednoduché vítězství, spíše bláznivé. Vyhrály jsme hlavně zásluhou první čtvrtiny, ale nejdůležitější bylo, že nás nepoložilo, když jsme začaly prohrávat," doplnila trenérka.

Utkání 10. kola skupiny B Evropské ligy basketbalistek:
ZVVZ USK Praha - Orenburg 67:59 (24:9, 38:28, 51:45)
Nejvíce bodů: Vaughnová 22, Petrovičová 19, Dupreeová 14 - Bonnerová 20, Cruzová a McBrideová po 10. Fauly: 13:14. Trestné hody: 8/7 - 14/13. Trojky: 2:4. Doskoky: 35:29. Diváci: 670.

Reklama

Související témata: