Hlavní obsah

Česko - Turecko 34:28Házenkáři vyhráli vypjatou bitvu a zůstali tak ve hře o MS

Martin KézrSport.czPrávo

Čeští házenkáři postoupili do červnové kvalifikace o účast na světovém šampionátu v příštím roce ve Francii. V závěrečném utkání předkvalifikační skupiny porazili ve Zlíně s přispěním skvělého výkonu brankáře Petra Štochla v druhé půli Turecko 34:28 a díky lepší bilanci ze vzájemných zápasů urvali pro sebe jediné postupové místo.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Radost českých házenkářů po vítězství nad Tureckem.

Článek
Fotogalerie

V úvodním duelu v Ankaře zvítězili Turci o tři góly, a protože oba celky získaly shodně čtyři body s Belgičany, potřebovali čeští házenkáři v odvetě vyhrát rozdílem alespoň čtyř branek.

„Věřil jsem, že dokážeme být lepší než Turci a potvrdilo se to. Chtěli jsme přivézt z Ankary lepší výsledek, nakonec jsme si tu klíčovou šichtu k postupu ale nechali na doma," usmál se se střídající brankář Petr Štochl, jehož úspěšnost zásahů přesáhla čtyřicet procent.

Ze začátku se v bouřlivé atmosféře před vyprodanou zlínskou halou zdálo Turecko jako hodně obtížné sousto. Šňůra tří branek sice pomohla domácím házenkářům v 10. minutě do vedení 7:5, jenže při vlastní přesilovce o náskok přišli. Až rychlé protiútoky v podání národního týmu mu vrátily alespoň malý náskok, jenže Turky táhnul 34letý kanonýr Döne.

Jícha seděl jen v hledišti

Spojka mistrovského Besiktase během první půle vstřelila 11 branek. Nad jeho produktivitou kroutil hlavou i nejlepší český házenkář Filip Jícha, sedící po operaci stydké kosti jen v hledišti. Klíčový moment zápasu přišel na začátku druhé půle, kdy se do české branky místo Galii postavil Štochl a na téměř devět minut ji doslova zamknul. Předvedl sedm bezchybných zákroků po sobě, navíc kryl i tureckou sedmičku a české vedení díky šňůře čtyř góly narostlo až do postupové podoby 21:16.

Ve 43. minutě z toho byl nejvyšší český náskok během zápasu (26:19). Soupeř ale v okamžiku, kdy začal ztrácet postupové vyhlídky, hodně přitvrdil a zatáhl obranu. Na menší než čtyřgólovou ztrátu se však Turci už nedostali, nejen díky výtečnému Štochlovi, ale i gólovým schopnostem českých křídel Hrstky s Jurkou. Hře národního týmu navíc hodně prospěl i Zdráhal na střední spojce.

Turecká hvězda Döne, kterého po změně stran úplně vymazala česká pečlivost při osobním bránění, dostal v 54. minutě červenou kartu a palubovku ovládly emoce. „Bylo jasné, že když se Turci dostanou pod tlak, tak jim začnou ujíždět nervy. My to přece jen ustáli lépe," mínil Štochl. Závěr byl pak hodně vypjatý, ale víc klidu bylo už na české straně a postupový výsledek si národní tým hlídal.

"Uhráli jsme to na morálku, kluci tam nechali všechno, i když je to muselo děsně bolet. Základem pro postup byl výkon Petra Štochla, který přišel do branky a přistřihnul Turkům křídla. Tvrdost soupeře byla na hranici regulérnosti, někdy až za ní. S takovým stylem házené se moc nepotkáme, ale s vypětím všech sil as patřičnou herní kázní jsme to zvládli," řekl trenér Jan Filip, jehož svěžřenci se jméno soupeře pro červnový kvalifikační dvojzápas dozvědí po losu 31. ledna a s velkou pravděpodobností jím bude někdo z účastníků právě probíhajícího ME v Polsku.

Předkvalifikace MS házenkářů - Zlín
Česko - Turecko 34:28 (17:16)
Nejvíce branek: Hrstka 8/1, Jurka 7, Zdráhala 7/1, L. Petrovský 5, Bečvář 3 - Döne 11/3, Celik 6/2, Özbahar 5, Nalbantoglu 3, Ersin 2. Rozhodčí Leszczynski, Piechota (oba Pol.), vyloučení 5:9, červená karta: 49. Říha - 47. Pektas, 54. Döne, sedmimetrové hody 3/2:6/5, 2000 diváků (vyprodáno).
1. Česko4301128:1196
2. Turecko4301117:1106
3. Belgie4004116:1320

Reklama

Související témata: