Hlavní obsah

Česko s kandidaturou na pořádání olympijské kvalifikace basketbalistů neuspělo

Aktualizováno

Česko neuspělo s kandidaturou na pořádání olympijské kvalifikace basketbalistů. Světová federace (FIBA) tři červencové turnaje přidělila Srbsku, Itálii a Filipínám. Kde bude česká reprezentace hrát a s kým, o tom rozhodne los 26. ledna.

Foto: Milan Malíček, Právo

Český basketbalista Jan Veselý.

Článek

Každá z pořadatelských zemí uspořádá turnaj pro šest celků, z nichž do olympijského Ria postoupí pouze vítěz. Hrát se bude v Bělehradě, Turínu a Manile. „Jsme teď zklamaní, že se na nás nedostalo. Věřili jsme, že dobrý pořadatelský kredit může pomoci proti lobby silných zemí. Doufali jsme, že máme šanci," tvrdí generální sekretář České basketbalové federace Michal Konečný.

Kvalifikace se odehraje pouhý měsíc před OH, v termínu od 4. do 10. července. Z kontinentálních šampionátů do ní postoupily Česko, Francie, Srbsko, Itálie, Řecko, Lotyšsko, Chorvatsko, Kanada, Mexiko, Portoriko, Nový Zéland, Filipíny, Írán, Japonsko, Libanon Angola, Tunisko, Senegal.

Basketbalisté mají už jako jediný český kolektivní sport ještě šanci zúčastnit se olympijských her v Riu, museli by ale dosáhnout triumfu v kvalifikačním turnaji. Hráči marně doufali, že by při něm mohli mít výhodu domácího prostředí.

„Škoda, takový turnaj mohl přilákat hodně diváků k basketbalu. Byla u nás samá juniorská či ženská mistrovství, ale chlapi dlouho u nás nic neměli. Teď si musíme počkat, kam nás pošle a koho nám postaví do cesty," uvažuje s Fenerbahce v Eurolize dosud neporažený reprezentační pivot Jan Veselý. „Kdyby to bývalo vyšlo a hrálo se v Praze, tak by to byl skvělý úspěch celého českého basketu. Fanoušci nás přijeli podpořit na obě poslední Evropy a vždycky udělali super atmosféru, takže jsem si hodně přál hrát u nás," dodává.

Vedle české kandidatury neuspěly ani Německo a Turecko, přičemž tyto země si kvalifikaci nezajistily sportovní cestou a jejich jedinou šancí na účast bylo, že získají pořadatelství jedině udělením divoké karty. Té se však nedočkaly, tím se otevřela cesta k boji o OH i dalším dvěma z pořadí loňského ME: Lotyšům a Chorvatům. Přidělením jednoho turnaje do Asie byl na seznam účastníků kvalifikace přidán pátý celek z tamního kontinentálního šampionátu Libanon.

Reklama

Související témata: