Hlavní obsah

Basketbalisté budou hrát o Rio na turnaji v Bělehradě. V cestě jim stojí na úvod Lotyši a Japonci

Praha

Čeští basketbalisté budou hrát olympijskou kvalifikaci začátkem července v srbském Bělehradě. Ve skupině B budou mít za soupeře Japonsko a Lotyšsko. Pokud se reprezentanti vejdou mezi dva postupující, utkají se už v play off křížem s někým z tria Srbsko, Portoriko a Angola. Pokud by národní tým dokázal tento zápas vyhrát, čekal by ho rozhodující finálový duel o postup do Ria.

Foto: Profimedia.cz

Čeští basketbalisté Jan Veselý (vpravo) a Tomáš Satoranský na soustředění národního týmu.

Článek

Pro český basketbal v kategorii mužů je už možnost zahrát si kvalifikaci sama o sobě historickým úspěchem. Před úterním večerním losem ve švýcarském Miesu bylo jasné, že ze tří vybraných destinací pro reprezentaci přicházejí v úvahu jen srbský Bělehrad, nebo filipínská Manila. S Itálií, třetím pořadatelem jednoho z turnajů, totiž byli Češi ve stejném koši. „Nerad bych hrál v Srbsku, spíš by mě lákala cesta do basketbalově neprobádaných končin na Filipínách," přál si ještě před losem trenérem Ronen Ginzburg. Jenže to mu nevyšlo, nedočkal se ani vysněných soupeřů jako Mexiko či Tunisko.

„Neobjevil jsem po losu žádnou lehkou skupinu. Dva celky, které jsme dostali do základní části, pro nás ale nejsou neznámé, to je určitě fajn. Japonci sice hrají dost odlišný styl, protože to nejsou žádní velcí chlapi, ale už jsme si to s nimi zkusil a sebevědomí bychom měli mít i na Lotyše" prohlásil Ginzburg, jehož svěřenci Japonsko porazili loni v přípravě na ME a Lotyšsko pak zdolali v zápase o 7. místo na šampionátu.

Na postup do play off, do nějž projdou ze skupiny dva nejlepší, tak má národní tým skutečně dobrou šanci. „Nestojí proti nám ale vůbec špatní soupeři, ukáže se až na hřišti," upozornil Ginzburg. „Pozorně jsem los sledoval a přijde mně, že dopadl hodně dobře. Tedy až na ten drobný detail v podobě Srbska v domácím prostředí na možném konci cesty," vykládala opora národního týmu Jiří Welsch. „Pro mě i pro hráče jde o největší výzvu kariéry. Každý pro úspěch uděláme maximum. Nejdřív je třeba dostat se dál ze skupiny, až pak třeba přijde Portoriko nebo Srbsko," doplnil Ginzburg.

O Rio v bouřlivé atmosféře proti domácímu Srbsku?

V celkovém boji o Rio skutečně Česko čeká extrémně těžký soupeř v podobě domácího Srbska, s nímž ve čtvrtfinále ME prohráli 75:89. Nyní bude mít navíc v zádech zaplněnou bělehradská Kombank Arena s kapacitou 24 tisíc diváků. „Utkat se případně o jediné místo na olympiádě u nich doma v tom extrémně bouřlivém prostředí, to by byla supertěžká dřina," naznačil Ginzburg.

„O síle Srbů se ani nemusíme bavit. Bude tam určitě bláznivá atmosféra, ale toho se naši hráči neleknou. V tak krátkém turnaji, kdy během sedmi dnů sehrajeme maximálně čtyři zápasy, se ale může stát cokoli, ale to z dobré i špatné stránky. Nejdřív je třeba myslet na skupinu, pak na další bitvy," uvažoval Ginzburg.

Speciální prostředí čeká pivota Jana Veselého, jenž hrával za Partizan Bělehrad a k Srbsku má blízko; mimo jiné má z této země i přítelkyni, nemluvě o řadě přátel, již mu zde zůstali. „Doufám, že to bude vlastně naše plus. V září na šampionátu ukázal, jak dobře právě proti nim může zahrát. Není to jen pro Jana, ale taky pro fanoušky z Česka dobrá zpráva, není to přece jen tak daleko jako na Filipíny, nemusí nikam daleko letět. Snad za námi dorazí," doufal trenér.

Los kvalifikace basketbalistů o OH v Riu de Janeiro:
Bělehrad (Srbsko)
Skupina A:
Srbsko
Angola
Portoriko.
Skupina B:
Česko
Japonsko
Lotyšsko
Manila (Filipíny)
Skupina A:
Kanada
Senegal
Turecko.
Skupina B:
Francie
Filipíny
Nový Zéland
Turín (Itálie)
Skupina A:
Řecko
Írán
Mexiko.
Skupina B:
Itálie
Tunisko
Chorvatsko.
Pozn.: Hraje se 4.-10. července. Z každé skupiny v rámci turnaje postoupí dva nejlepší, kteří se utkají spolu křížem. Vítěze pak čeká rozhodující zápas o postup.

Reklama