Hlavní obsah

USK Praha - Braine 75:58Basketbalistky USK zápas bolel, výhra ale dala pečeť postupu

Martin KézrSport.czPrávo

Už se mohou s předstihem začít chystat na play off. Basketbalistky USK Praha stvrdily postup z euroligové skupiny jasnou domácí výhrou nad belgickým klubem Castors Braine.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva Alena Hanušová z USK a Anastasija Logunovová z týmu Castors Brain v Evropské lize basketbalistek

Článek

Obhájkyně titulu mají dvě kola před koncem základní části jistotu třetího místa ve skupině a teoreticky mohou být i druhé, což by znamenalo vstup do březnového play off doma. Jenže to by musely vyhrát v Gironě i porazit doma Jekatěrinburg a ještě spoléhat na klopýtnutí Orenburgu, přičemž ruský celek hraje ještě v Krakově a právě doma s Braine.

„Nezdá se mi náš posun v pořadí reálný, Orenburg už tu šanci nepustí. Takže už svůj tým chystám na to, že čtvrtfinále začneme venku, ale nemyslím, že by to při sérii play off hrané na dvě vítězství musela být nevýhoda," tvrdí trenérka Natália Hejková.

Klíčovou pro osmou výhru USK v soutěži byla po vyrovnané první polovině duelu třetí čtvrtina, kterou domácí ženy vyhrály 22:9. „Teprve když jsme začaly víc běhat, chytly jsme správně rytmus a vycházel i rychlý útok, takže se začalo dařit střelecky," vysvětlila nejlepší střelkyně zápasu Kateřina Elhotová.

Hráčky USK chtěly dát doma přesvědčivou pečeť na postup, dlouho se ale doslova praly s tvrdě bránícími soupeřkami. Teprve dvanáctibodovou šňůrou na přelomu druhé a třetí části definitivně získaly zápas pod kontrolu. „Doufala jsem, že se trhneme ve skóre dřív. Jenže nečistá hra v podání soupeřek, při níž sudí málo chránili basketbal, byla tak trochu proti tomu," posteskla si Hejková.

Zraněním ramene to odnesla Petrovičová, krev z nosu tekla Xargayové a v péči lékaře se po utkání ocitla i rozehrávačka Palauová. „Docela ten zápas bolel. Mrzí mě, že tam byla od hráček Braine spousta záludností, které mě připomínaly spíš ragby. Mám pocit, že jsme vedle soupeře hrály i proti trojici rozhodčích," krčila rameny Elhotová.

Evropská liga basketbalistek - 12. kolo:
Skupina B:
ZVVZ USK Praha - Castors Braine 75:58 (17:17, 35:34, 57:43)
Nejvíce bodů: Kateřina Elhotová 15, Vaughnová 12, Xargayová, Petrovičová a Dupreeová po 10 - Trahanová-Davisová 12, Keyová a Wautersová po 8.
Jekatěrinburg - Girona 80:61
Kayserispor - Orenburg 67:75,

Reklama

Související témata: