Hlavní obsah

Historický zápis! Veselý byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem Euroligy za leden

Český basketbalista Jan Veselý v lednu kraloval všem hráčům Evropské ligy. Pivot Fenerbahce byl vedením soutěže vyhlášen jako nejužitečnější hráč měsíce. To se dosud žádnému českému hráči nepovedlo.

Foto: Facebook

Jan Veselý v dresu Fenerbahce Istanbul.

Článek

Pětadvacetiletý rodák z Ostravy prožívá zatím nejlepší sezónu kariéry. Je klíčovým hráčem Fenerbahce, které má zatím nejlepší bilanci v celé soutěži a v nadstavbové části ještě neprohrálo.

A Veselý na tom má velkou zásluhu, když během ledna pomohl ke čtyřem výhrám s průměry 14,5 bodu, 10,3 doskoku, 2,3 asistence a 2 bloků na utkání. Zazářil zejména v utkání s Crvenou Zvezdou Bělehrad, kdy zaznamenal pět bloků a hned deset útočných doskoků, čímž si vytvořil osobní maxima. Při výhře nad Krasnodarem zase zaznamenal osm z posledních 15 bodů svého týmu. A dařilo se mu i proti Darussaface, kdy nasbíral 16 bodů a 13 doskoků a byl vůbec jako první Čech zvolen hráčem týdne. Celkem měl v lednu index užitečnosti 22,2 bodu, tedy nejvíce ze všech hráčů v soutěži.

Cena MVP měsíce se v Eurolize vyhlašuje již 12 let. Veselý je teprve druhým hráčem Fenerbahce, který cenu získal. Loni se to povedlo Nemanju Bjelicovi, který byl následně zvolen i hráčem celé sezóny. Letos má na tuto cenu našlápnuto právě Veselý. Podle nedávné ankety mezi generálními manažery všech euroligových klubů je hlavním kandidátem spolu s Nando De Colem z CSKA Moskva.

Reklama