Hlavní obsah

Nymburk - Antverpy 84:57Nymburk jasně vyhrál, ale postup v Poháru FIBA mu i tak utekl

Nymburk
Aktualizováno

Basketbalisté Nymburku v Poháru FIBA Europe končí už po nadstavbové části. V závěrečném utkání skupiny P sice porazili již jistě postupující Antverpy 84:57, v souběžně hraném duelu však Ventspils zvítězil v Sofii 69:62. Postoupil tak na úkor českého mistra, neboť měl stejně jako belgický tým o jednu výhru více.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Michael Dixon z Nymburka (vpravo) se snaží prosadit přes Kevina Langforda z Antverp.

Článek

"Pocity jsou smíšené. Dnes jsme hráli dobře, ale na postup to nestačilo. Bohužel jsme skupinu nezvládli venku, kde jsme dvakrát prohráli o dva body a jako jediný tým jsme nedokázali vyhrát v Sofii. Tento systém skupiny může být ošidný a pro nás také byl. Kvalitou jsme na to měli, ale venku jsme v rozhodujících chvílích nehráli nejlépe," litoval kapitán Jiří Welsch.

Podobného názoru byl i další zkušený hráč Petr Benda. "Je to zklamání, ale o postup jsme nepřišli dnes, ale na venkovních hřištích, kde jsme měli dva zápasy dobře rozehrané a mohli jsme vyhrát. Měli jsme na to, kdybychom venku předváděli lepší basketbal. Občas s tím máme problém, že venku nehrajeme tak agresivní obranu jako doma. A to nás stálo postup," dodal reprezentační pivot.

Nymburk potřeboval vyhrát a podle toho do utkání nastoupil. Od začátku soupeře nutil k chybám a už po čtyřech minutách vedl dvouciferným rozdílem. Ten navíc rychle narůstal a ještě v první čtvrtině domácí utekli až na 20 bodů.

Pak sice Antverpy na malou chvíli vyrovnaly hru, ale Nymburk pokračoval v důsledné obraně. Navíc se rozstřílel Chasson Randle a belgický celek ještě před poločasem ztrácel už třicet bodů.

Náskok z první půle stačil

Do druhé půle Antverpy přece jen nastoupily s větší chutí, přidaly v obraně a začaly ztrátu snižovat. Nymburk najednou těžko hledal volné střely a přestal se v útoku prosazovat. Náskok z první půle ale byl tak velký, že se menší krizi povedlo zažehnat a hosté se nepřiblížili na více než 15 bodů. Pak už si Nymburk zkušeně došel pro jasné vítězství.

Jenže po závěrečném hvizdu místo oslav musel čekat na výsledek druhého utkání, kde se hrálo pomaleji. Lotyšský Ventspils navíc potvrdil roli favorita a vyrovnaný zápas v Bulharsku zvládl, čímž si zajistil čtvrté vítězství a postup. Nymburk doplatil na to, že nezvládl ani jedno utkání na soupeřových hřištích, tři výhry mu tak nestačily.

"Během utkání jsme zápas v Sofii nesledovali. Trenér to ani nechtěl. Já se k informacím dostal asi až tři minuty před koncem našeho zápasu. Pak jsme si v šatně pustili poslední tři minuty v přímém přenosu, když to bylo o čtyři body. To se ještě dalo otočit, ale otázkou je, jestli měla Sofia dostatečnou motivaci, když o nic nehrála. My u nich hráli v době, kdy tu motivaci měli," připomněl Welsch.

Nymburk tak alespoň získal nové zkušenosti, když se v Poháru FIBA Europe měřil se soupeři, na které v předchozích soutěžích narážel minimálně. "Bylo to něco nového a dobrá zkušenost, především pro naše mladé hráče. Věřím, že do budoucna z toho budeme těžit," řekl trenér Ronen Ginzburg.

"Všechny domácí zápasy jsme hráli skvěle, ale venku jsme nehráli dobře. Problém byl i to, že jsme před venkovními zápasy měli málo odpočinku a prohrávali jsme v koncovce. Chyběla nám energie a dělali jsme chyby. Asi je to i o zkušenostech," dodal kouč.

6. kolo skupiny P nadstavbové části Poháru FIBA Europe basketbalistů:
Nymburk - Antverpy 84:57 (30:13, 55:28, 66:50)
Nejvíce bodů: Dixon 21, Randle 15, J. Vaughn 14, Welsch 11 - K. Vaughn 15, Langford a McKinney po 9. Fauly: 23:21. Trestné hody: 20/15 - 20/13. Trojky: 5:4. Doskoky: 37:42.
Academic Sofia - Ventspils 62:69 (35:43)
Konečná tabulka:
1.Ventspils642457:44810
2.Antverpy642463:47410
3.Nymburk633467:4289
4.Academic Sofia615421:4587

Reklama