Hlavní obsah

OBRAZEM: Hollande se kvůli ragby vrátil na Stade de France, pohár hlídaný kobrami patří Anglii

Ragby přemohlo strach. Nabité stadióny byly shodným rysem úvodního víkendu prestižního evropského šampionátu Six Nations. Jedna událost však trumfla všechny výsledky. Poprvé od listopadových teroristických útoků se znovu otevřel stadión Stade de France na předměstí Paříže. A francouzský prezident Francois Hollande, jehož odtud naposledy musela evakuovat ochranka, v hledišti ani tentokrát nechyběl.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Francouz Jonathan Danty uvízl v italské pasti.

Článek
Fotogalerie

Více než 60 000 fanoušků v hledišti, mimořádná bezpečnostní opatření. Desítky vozů pořádkové policie před stadiónem, uzavřené boční vstupy a dvojitá kontrola diváků při vstupu do areálu.

Hned první utkání ragbyového Six Nations výrazně přerostlo sportovní rámec. Poprvé od krvavých útoků při fotbalovém duelu Francie s Německem se díky ragby na největší sportoviště v zemi vrátil také francouzský prezident Francois Hollande.

Ostře sledovaná akce tentokrát proběhla hladce a první muž Francie se dočkal vydřené výhry 23:21. Všechno ale mohlo skončit jinak, kdyby kapitán a vazač hostí Sergio Parisse v roli netradičního kopáče v poslední vteřině při pokusu o drop neminul...

Výsledky úvodního kola Six Nations:
Paříž: Francie - Itálie 23:21 (10:8)
Edinburgh: Skotsko - Anglie 9:15 (6:7)
Dublin: Irsko - Wales 16:16 (13:10)

Jen zpola tak špatná Anglie...

Anglie zvítězila ve Skotsku 15:9 a její nový kouč Eddie Jones se tak hned v premiéře dočkal první trofeje. Obě země totiž mezi sebou již 137 let válčí o Kalkata Cup, kolem něhož se jako strážci obtáčejí kovové kobry.

Skotové tak dost rychle vystřízlivěli z euforie po mistrovství světa, doma Angličany neporazili již čtrnáct let. Angličtí komentátoři při hodnocení zápasu zachovali tradiční suchý humor: „Anglie byla jen zpola tak špatná, než se očekávalo; naproti tomu Skotsko bylo zpola tak dobré proti očekávání..."

Duel Irska s Walesem přinesl po 42 letech remízu, výsledek 16:16 udělal větší radost hostům.

Reklama

Související témata:
François Hollande