Hlavní obsah

Z kýblu k senzačnímu triumfu? USK si připomíná loňskou jízdu

Potrápily prvního, prohrály s posledním. Pestrou škálu výkonů i výsledků předvedly basketbalistky USK Praha v základní skupině Euroligy. Konečné třetí místo pro čtvrtfinále zajistilo obhájkyním titulu souboje s týmem Familia Schio (první zápas 8. 3. v Itálii).

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Alena Hanušová z USK Praha a Kristi Toliverová z Jekatěrinburgu při posledním zápase skupiny Evropské ligy.

Článek

O soupeři Vysokoškolaček se rozhodovalo až po jejich posledním duelu skupiny proti hvězdnému Jekatěrinburgu (52:69), z možných variant, jimiž byly ruský Kursk a Schio, hráčky nejen kvůli výrazně snadnějšímu cestování preferovaly italského soka. „A na rozhodčí asi nebude takový tlak jako u ruských týmů,“ tuší hráčka USK Alena Hanušová.

České mistryně doufaly v méně zádrhelů na cestě do play off, ale ani loňská pouť za historickým euroligovým triumfem nebyla hladká. „Vloni jsme byly totálně v kýblu a pak už jsme neprohrály a vyhrály Euroligu. Doufejme, že to letos dopadne stejně,“ zasní se Hanušová.

Smůla na zranění

„Byla bych ráda, kdybychom opakovaly historii. Ale letos máme větší smůlu na zranění,“ připomíná trenérka Natália Hejková absence klíčových hráček Sonji Petrovičové a Candice Dupreeové. „Ubírá to sílu, proti Jekatěrinburgu jsme hrály vlastně v osmi lidech,“ vypráví Hejková, která věří, že Petrovičová se na čtvrtfinále stihne dát do pořádku.

„Pokusíme se doplnit kádr možná o jednu Evropanku, i když v tomto období je to těžké,“ hlásí před souboji se Schiem o postup do Final Four. „Je to tým, který spolu hraje dlouho a veze se na vlně. Chtěly bychom vyhrát už první zápas a doma to doklepnout, protože hrát třetí rozhodující utkání venku je těžké. Ale to jsou plány,“ usmála se Hejková.

Reklama