Hlavní obsah

Z Ligy mistrů jsme neodešli jako spráskaní psi, tvrdí liberecký trenér Michal Nekola

Liberec

Zužitkovat zkušenosti nabrané z účinkování v Lize mistrů i na domácí scéně. Takové jsou záměry volejbalistů Dukly Liberec pro vrcholy tuzemských soutěží v podobě play off extraligy a závěru Českého poháru. „Máme znovu nejvyšší ambice,“ říká trenér Michal Nekola v rozhovoru pro Sport.cz. Jeho svěřenci jsou momentálně na druhém místě v tabulce extraligy a chystají se na obhajobu titulu.

Foto: Josef Pešout, Právo

Kouč volejbalové Dukly Liberec Michal Nekola.

Článek

Ještě se vraťme k Lize mistrů. Co vás v ní z pohledu Liberce nejvíc zaujalo?

Je to všechno o penězích. Když přijede zahraniční tým, kde jeden hráč má plat jako je náš klubový rozpočet na celou sezónu, tak by tam měl být vidět rozdíl v kvalitě. To se ukázalo. Přesto si myslím, že i přes šest porážek jsme odevzdali, co bylo v našich silách. Odehráli jsme slušná utkání, byť bez vítězství. Ale největší devizou je obrovská zkušenost.

V čem především?

Ve všech utkáních jsme hráli pod tlakem a museli jsme se s tím smířit. Nesměli jsme sklonit hlavu a snad se nám povedlo, abychom obstáli se ctí. Nikdy jsme neodešli z palubovky jako spráskaní psi. Poznatky z Ligy mistrů se nám mohou hodit v extraligovém play off.

Novým trenérem české reprezentace se stal Španěl Falasca z polského Belchatowa. Tedy klubu, s nímž jste se potkali právě ve skupině Ligy mistrů!

Ano, s Belchatowem jsme sehráli na podzim úvodní zápas v Liberci. Tudíž Falasca byl u toho.

Jeho asistentem u českého národního týmu by měl být český trenér. Sondujete situaci, kdo by to mohl být?

Pokud bych byl osloven, byla by to pro mě velká čest. Můj otec Miroslav Nekola působil u reprezentace jako asistent i coby hlavní trenér i při účasti na mistrovství světa v Japonsku v roce 1998. Pořád s otcem konzultujeme volejbalové věci, jsme v kontaktu. A byla by senzace, kdybych se někdy dostal do trenérského týmu u reprezentace jako on.

Jste v širším okruhu adeptů na tuto pozici?

Myslím, že jsem mezi těmi, kteří by tam mohli být. Snad je to i oficiální záležitost. Předpokládám, že do konce února to bude vyřešené. Už v květnu začíná příprava a moc času nezbývá.

Dalo by se případné reprezentační angažmá skloubit s klubovými povinnostmi?

Nebylo by to jednoduché, ale domnívám se, že je to schůdné. Klub by mi vyšel vstříc.

Pojďme ale od úvah k aktuálnímu dění. Jak vidíte ambice Dukly Liberec pro rozhodující fázi domácí sezóny?

Do konce základní části extraligy nám zbývají tři kola. Hrajeme s Prahou, Zlínem a Odolena Vodou a chceme získat maximální počet devíti bodů. Když to vyjde a posuneme se na první místo, budeme rádi. Pokud ne, nic se neděje. Současně se už připravujeme na play off a loni jsme si dokázali, že jsme schopni porazit kohokoliv i na jeho palubovce. A jelikož pořádáme na konci února finálový turnaj Českého poháru, chceme v něm dojít co nejdál a získat trofej.

Reklama