Hlavní obsah

Polsko - Česko 72:52Basketbalistky bez opor jasně prohrály v Polsku

Krosno

České basketbalistky v prvním mezistátním zápase pod vedením nového trenéra Ivana Beneše prohrály v Polsku 52:72. Mladý tým bez většiny obvyklých opor nechal soupeře utéct v první půli, po změně stran se zlepšil, ale jasnou prohru neodvrátil. Nepomohlo ani 20 bodů Terezy Vyoralové.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká basketbalistka Kateřina Elhotová.

Článek

Beneš do Krosna přivezl velmi mladý tým, který především na postu pivota postrádal zkušenosti s mezinárodním basketbalem. Největší hvězdou týmu byla Vyoralová z USK Praha, která jako jediná startovala na posledním mistrovství Evropy a která pravidelně hraje Evropskou ligu. Naopak Polsko, připravující se na kvalifikaci o mistrovství Evropy, nastoupilo hned s několika euroligovými hráčkami a od začátku mělo převahu.

Už v 18. minutě vedly Polky o 24 bodů. Teprve pak se soupeř dostal do hry a vyrovnal síly na hřišti. Po změně stran Češky dokonce snížily rozdíl na 12 bodů, ale následně nechaly domácí znovu odskočit a definitivně rozhodnout.

"Polsku se zatím v kvalifikaci daří, podává velmi dobré výkony a potvrdilo to i v dnešním zápase. Nezvládli jsme tlak soupeřek v obraně v první čtvrtině. Těžko jsme se prosazovali a naopak jsme jim umožnili skórovat z rychlých protiútoků," konstatoval Beneš.

"Po změně stran jsme se dostali do zápasu a družstvo zaslouží za druhý poločas pochvalu - bojovalo a stahovalo náskok soupeře. Druhý poločas jsme prohráli o bod. Přijeli jsme s mladým družstvem pro zkušenosti, které sbírá měrou vrchovatou, i když to bylo s porážkou," dodal.

Měly jsme na lepší výsledek, posteskla si Sedláková

Český tým se trápil hlavně s přesností střelby, kterou měl úspěšnou jen z 28 procent. Naopak se soupeři vyrovnal na doskoku, ale ztratil hned 25 míčů. Kromě Vyoralové, která k 20 bodům přidala i tři asistence a pět doskoků, zaujala pivotka Valosunu Brno Pavla Švrdlíková. Sestra reprezentanta Kamila Švrdlíka dala 10 bodů a doskočila sedm míčů, z toho čtyři v útoku.

"Utkání bylo hodně tvrdé. V prvním poločase jsme se hledaly, ale v tom druhém už jsme se s tím vypořádaly. V této sestavě jsme poprvé hrály mezinárodní utkání a spousta holek s ním předtím nepřišla do kontaktu. Dobře jsme se s tím popraly, ale myslím, že jsme měly na lepší výsledek," uvedla rozehrávačka Kateřina Sedláková, která v roce 2014 startovala na mistrovství světa.

Ve středu oba týmy sehrají druhý zápas, tentokrát však za zavřenými dveřmi.

Přípravné utkání basketbalistek:
Polsko - ČR 72:52 (24:13, 39:20, 58:40)
Nejvíce bodů: Stankiewiczová a Kobrynová po 14, Kocová 9 - Vyoralová 20, Karolína Elhotová 11, Švrdlíková 10.

Reklama

Související témata: