Hlavní obsah

Po pěti letech v kanceláři zpátky do hry. Farář nastoupil v poháru za Karvinou

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Nečekanou akvizici představili ve středečním semifinále Českého poháru ve Frýdku-Místku házenkáři Baníku Karviná. Po více jak pěti letech oblékl dres devítinásobného českého mistra ligy současný prezident klubu Roman Farář. „Je nás málo, tak jsem tam šel. Jinak bych tam nelezl,“ vysvětloval 43letý Farář.

Foto: Sport.cz

Prezident karvinského Baníku Roman Farář (č. 10) se po více jak pěti letech vrátil k házené. Zatím na jediný zápas.

Článek

Kouč Radek Bartošic už delší dobu postrádá kvůli zlomenině nosu Dominia Gelnara, Michal Paululika s poškozeným meniskem a Tomáš Mlotka, který se zotavuje po zlomenině palce. A tak se Farář zapojil do tréninku. „Nachystal jsem si i pro všechny případy i dres. To rozhodnutí, že půjdu hrát, ale padlo až těsně před zápasem. Už nejsem nejmladší. Jsem rád, že držím pohromadě bez jakékoli újmy. Ten můj návrat byl fakt především o tom, aby si kluci mohli trochu odfouknout," popisoval Farář, který si v roce 2005 zahrál na mistrovství světa v Tunisku a o tři roky později i na mistrovství Evropy ve Švédsku.

S profesionální házenou skončil bývalý reprezentant po zatím posledním titulu Karviné v sezóně 2009/2010. Zkusil to ještě v další sezóně, ale více už vysedával v klubové kanceláři. Návrat na palubovku proto nebyl vůbec jednoduchý. „Házená se zrychlila, kluci jsou mladší, já naopak starší. Byla to obtížná konfrontace, ale kluci mi pomohli a zvládli jsme to. Doufám, že i kluci cítili mou pomoc," usmíval se klubový prezident.

Karviná ve Frýdku-Místku zvítězila 29:20 a ve finále Českého poháru se střetne s obhájcem trofeje Lovosicemi. Do hry se Farář dostal jen v prvním poločase, který hosté vyhráli 14:8. „Hrál jsem přibližně patnáct minut, pak už jsem tam nelezl. Kluci byli rozběhaní, hráli dobře," líčil Farář. Gólem se na výhře nad regionálním rivalem nepodílel, to mu ale pocit z vítězství nezkalilo. „Chodil jsem jenom do obrany, tudíž jsem bez gólu. Ale asi dva balóny jsem získal," chlubil se naoko Farář, jenž v letošní sezóně kromě práce prezidenta klubu zvládá i roli vedoucího mužstva. Po říjnovém odstoupení trenéra Hudečka první tým Karviné chvíli i trénoval. „Snad už toho více nebude," smál se házenkář.

V neděli jede už pět utkání neporažená Karviná hrát ligu do Plzně. A Farář si do tašky dres s číslem deset určitě přibalí. „Když už ho mám, tak si ho musím vzít. Jestli nastoupím, je věc druhá. Bude to těžký zápas, Plzeň pohár nehrála, bude odpočatá. Ale nepojedeme tam s poraženeckou náladou, chceme zůstat na naší vítězné vlně," prohlásil Farář.

Reklama

Související témata: