Hlavní obsah

Dalším cílem je obhajoba titulu, přesvědčuje Janouch o ambicích volejbalistů Liberce

Liberec

Klíčovou postavou volejbalistů Dukly Liberec byl i při vítězném účinkování týmu v Českém poháru reprezentační nahrávač Jakub Janouch. „Jsme rádi, že máme první trofej v sezóně a zaměříme se i na obhajobu titulu v extralize,“ řekl jeden z lídrů libereckého družstva v rozhovoru pro Sport.cz po pohárovém triumfu v domácí hale.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jakub Janouch z Liberce se raduje z výhry.

Článek

Jak si ceníte nejčerstvějšího úspěchu?

Nejprve musím vyzdvihnout našeho finálového soupeře. Brno hrálo na pohárovém turnaji v Liberci výborně. Přešli v semifinále přes České Budějovice a potrápili i nás v prvním setu ve finále. Ale byli jsme favority a i s pomocí fanoušků, kteří nás hnali dopředu, jsme vyhráli 3:1.

Je pro vás zisk Českého poháru motivací i pro extraligu?

Samozřejmě za sebe i kluky říkám, že chceme uspět v každém zápase, což platilo i o Lize mistrů, byť jsme narazili na evropskou špičku. Po základní části extraligy nemůžeme skončit hůř, než druzí. Podle mého názoru je jedno, jestli budeme první, nebo „až" za vítězem. Nejlepší výchozí pozice pro play off by byla pěkná, ale zase to tolik neznamená, protože se začíná od nuly.

Už uvažujete nad tím, jakého soupeře potkáte ve čtvrtfinále extraligového play off?

Možností je více a odvine se to nejen od našeho umístění, nýbrž také podle toho, kdo bude na sedmém a osmém místě. A právě na těchto pozicích je situace hodně vyrovnaná, takže rozhodnou až poslední dvě kola základní části.

Vzpomínáte si na loňskou libereckou spanilou jízdu k titulu?

Chceme na ni navázat a znovu dojít co nejdál. Prvním předpokladem je, že kádr zůstal pohromadě. Výborně jsme se doplňovali týmovým způsobem a každý z nás přispěl k titulu. Věřím, že půjdeme stejnou cestou i letos. Hráčská chemie funguje. Máme před sebou nejdůležitější dva měsíce domácí sezóny.

Novým trenérem české reprezentace je Španěl Falasca a jeho asistentem liberecký kouč Michal Nekola. Jak jste přijal toto zásadní rozhodnutí ze strany vedení českého volejbalu?

Pro mě je to obrovská motivace. Falasca je bývalým nahrávačem a dosáhl skvělých úspěchů už i jako trenér. Tím, že dokonale zná post nahrávače z vlastní praxe, mi může dát nejvíc zkušeností, než jakýkoli jiný trenér. Chtěl bych se znovu probojovat do širšího a pak i užšího reprezentačního výběru. Příprava by měla začít počátkem května. Nominace asi ještě není hotová a netuším, kolik hráčů bude pozváno na první sraz.

Máte přesto už úvodní představu o akcích reprezentace?

V rámci Světové ligy by mělo Česko hrát koncem června a v červenci tři turnaje - v Koreji, doma v Českých Budějovicích a na Slovensku. A v září následuje kvalifikace o postup na mistrovství Evropy.

Reklama

Související témata: