Hlavní obsah

Jedna z největších hvězd amerického fotbalu Manning končí

Denver

Jedna z největších hvězd v historii zámořské ligy amerického fotbalu NFL Peyton Manning oznámil v pondělí konec kariéry. Devětatřicetiletý quarterback se tak rozhodl poté, co před měsícem získal s Denverem Broncos svůj druhý Super Bowl.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Jedna z největších hvězd v historii zámořské ligy amerického fotbalu NFL Peyton Manning oznámil konec kariéry.

Článek

Rodák z New Orleans se do NFL dostal v roce 1998 jako jednička draftu a pověst velkého talentu bezezbytku naplnil. Během osmnácti sezon se nesmazatelně zapsal do historie soutěže a vytvořil několik rekordů. Mimo jiné nejvíce naházených yardů (71.940) a touchdownů (539), jako jediný quarterback má na kontě 200 výher. Rovněž se stal nejstarším quarterbackem, který kdy získal Super Bowl.

"Jeho mimořádná kariéra vzešla z talentu a také neuvěřitelné pracovní etiky a oddanosti tomuto sportu. A není lepší moment končit než po zisku titulu," řekl komisionář NFL Roger Goodell. "Končí legendární hráč, který nadchl generace fanoušků. A byl skvělým zástupcem amerického fotbalu na hřišti i mimo něj," dodal.

Během 14 sezón v Indianapolisu a čtyř v Denveru byl Manning pětkrát zvolen nejužitečnějším hráčem soutěže. Čtrnáctkrát byl vybrán do utkání hvězd, sedmkrát do ideální sestavy sezóny.

Denver dovedl k titulu

Od roku 2011, kdy musel vynechat celou sezónu kvůli operaci krční páteře, však měl zdravotní potíže, které ho limitovaly. Dokázal se ale vrátit v dresu Denveru, který letos dovedl až k titulu.

"Když se podíváte, čeho všeho dosáhl, tak musím říct, že jsme měli obrovské štěstí, že jsme takového hráče měli v týmu," řekl generální manažer Denveru John Elway. "Peyton byl všechno, v co jsme při jeho příchodu doufali. A ještě víc. Jsme vděční, že za nás hrál, a gratuluji mu ke kariéře, která ho vynese do Síně slávy NFL," dodal.

Manning se musel rozhodnout do středy, kdy muselo být jasno, zda bude pokračovat v Denveru, kde mu smlouva zaručovala příjem 19 miliónů dolarů (asi 469 miliónů korun). Nakonec dal vedení klubu vědět v sobotu večer, že s ním pro novou sezónu nemají počítat a mohou za něj hledat náhradu.

Reklama