Hlavní obsah

Srbsko - Česko 28:28Házenkářky po remíze v Srbsku drží v kvalifikaci ME druhé místo

Kraljevo

České házenkářky nečekaně remizovaly ve čtvrtém utkání kvalifikace mistrovství Evropy v Srbsku 28:28 a spravily si chuť po porážce ve středečním vzájemném duelu ve Zlíně. Národní celek zůstal ve čtyřčlenné skupině před závěrečnými dvěma červnovými zápasy na postupovém druhém místě o bod před Ukrajinou a dva body za vedoucím Srbskem.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Česká házenkářka Michaela Hrbková se raduje z gólu.

Článek

Na prosincové mistrovství projdou z každé skupiny první dva týmy a nejlepší celek z třetích míst. Reprezentace se na závěr kvalifikace na začátku června nejprve představí na půdě beznadějně poslední Itálie a poté bude hostit Ukrajinu.

Češky začaly lépe než ve středečním duelu ve Zlíně. Národní tým zlepšil obranu, hrál mnohem agresivněji a zaskočil favorita povedeným nástupem. Mezi tyčemi se také více dařilo brankářce Raníkové, která v sobotu oslavila 35. narozeniny.

Hostující celek si tak v úvodu udržoval mírný náskok, který v 19. minutě po podstřelu od kapitánky Luzumové narostl už na čtyřgólové vedení 10:6.

Pak ovšem bulharští sudí odpískali českému týmu dvakrát technickou chybu, poté spornou sedmičku a Krpežová-Slezaková v 25. minutě srovnala. Radosavljevičová dokonce vzápětí otočila stav, ale do kabin se nakonec šlo za nerozhodného skóre 15:15.

V závěru Češky útočily i na vítězství

"Předvedli jsme oproti zápasu ve Zlíně větší odhodlanost, vůli po vítězství. Hráčky si i více věřily, že ten zápas vyhrají. Odehráli jsme to utkání lépe v obraně," pochvaloval si Bašný.

Po změně stran se oba celky střídaly v jednobrankovém vedení, až ve 44. minutě po trefě Salčákové z křídla si Češky vytvořily náskok 23:21. Jenže vzápětí sudí poslali hostující tým do oslabení a Srbsko otočilo stav. Georgijevová zvýšila na 25:23, ale reprezentantky se nevzdaly a Stellnerová v 58. minutě v přesilovce srovnala na 27:27.

Na další srbský gól stihla odpovědět minutu před koncem Malá, a když pak Krpežová-Slezaková nedala necelou půlminutu před koncem za stavu 28:28 proti Raníkové sedmičku, mohly Češky dokonce zaútočit na senzační vítězství nad stříbrným týmem ze světového šampionátu v roce 2013. Poslední akci ale ani po oddechovém času nedotáhly a připsaly si bod.

"Já jsem si na tu sedmičku věřila. Věřila jsem si, že to chytnu. Sedmiček šlo tolik. Vždycky jsem věděla, kam to půjde, byla jsem kousek od toho, ale nikdy to nevyšlo. Tu poslední jsem věděla, že chytnu a že se kvalifikujeme na mistrovství," podotkla Raníková.

"Dnes jsme hrály proti všemu a všem. O to je ten bod cennější. Doufám, že nám bude stačit k postupu na mistrovství Evropy," dodala Salčáková.

Utkání kvalifikace mistrovství Evropy házenkářek 2016
Srbsko - ČR 28:28 (15:15)
Sestava a branky ČR: Raníková, Satrapová, Müllnerová - Kordovská 4, Knedlíková 2, Keclíková 1, Salčáková 4, Růčková, Ryšánková, Hrbková 6, Luzumová 2, Malá 4, Jeřábková 1, Adámková, Stellnerová 4, Janoušková.
Nejvíce branek Srbska: Krpežová-Slezaková 9. Rozhodčí: Dojčinov, Gorecov (oba Bulh.). Sedmimetrové hody: 9/7 - 4/4. Vyloučení: 5:3.
Ukrajina - Itálie 36:23 (15:6)
Tabulka 2. skupiny
1.Srbsko4310124:977
2.ČR4211110:935
3.Ukrajina4202118:1104
4.Itálie400476:1380

Reklama

Související témata: