Hlavní obsah

Bašný: Remíza je o to cennější, že jsme nehráli jen proti Srbkám

Trenér českých házenkářek Jan Bašný si dnešní nečekané remízy 28:28 v Srbsku v utkání kvalifikace mistrovství Evropy cenil o to víc, že podle něj reprezentantky nehrály jen proti soupeři. Bulharští rozhodčí Georgi Dojčinov a Julian Gorecov byli prakticky celý zápas viditelně přísnější k hostujícímu týmu a jejich výroky českého kouče několikrát pořádně rozhněvaly.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Trenér českých házenkářek Jan Bašný během kvalifikačního utkání mistrovství Evropy 2016 se Srbskem.

Článek

"Zápas i mě stál hodně sil. Dávám to však najevo jen někdy, anebo jen někdy je to vidět. Navíc jsme nehráli jen proti Srbkám, ale proti více lidem. A to, že zde holky dokázaly uhrát remízu, je nevídané," citoval svazový web Bašného. Na otázku, zda ti lidé mají mužská jména, odpověděl: "Ano, samozřejmě."

České hráčky v 19. minutě vedly 10:6, ale bulharští sudí poté odpískali hostům dvě technické chyby a vzápětí proti nim nařídili spornou sedmičku. "V 19. minutě to bylo ještě brzy s ohledem na konečný výsledek. Když to bylo o čtyři, tak tam byli jiní, kteří to vyrovnali. Ne Srbky na hřišti," pokračoval Bašný v kritice rozhodčích.

V 56. minutě český celek prohrával o dva góly, ale ještě stihl srovnat. "Když jsme byli o dva góly minus, jsem stále věřil, že to můžeme uhrát, protože jsme celý zápas byli lepší. Přece nebylo možné, abychom si to neuhráli. V Srbsku se běžně nevyhrává a remíza tady je vlastně výhra o pět šest gólů," podotkl Bašný.

Češky se přiblížily postupu

Jeho celek ve středu doma prohrál se Srbskem 25:30, ale v neděli zlepšil prakticky všechny herní činnosti. "Měli jsme větší odhodlanost, vůli po vítězství. Hráčky si i více věřily, že ten zápas vyhrají. Odehráli jsme to utkání lépe v obraně," pochvaloval si Bašný.

Nečekaná remíza Češky přiblížila k postupu. V tabulce čtyřčlenné skupiny udržely druhé místo a na začátku června mohou slavit už v předposledním kvalifikačním duelu, pokud zvítězí v Itálii a zároveň Ukrajina podlehne Srbsku. Na závěr je čeká domácí souboj s Ukrajinou.

"Navíc je tam ještě jedna varianta. Na šampionát do Švédska postoupí ještě nejlepší tým z třetích míst a to se počítá z výsledků proti prvním dvěma celkům ve skupině. Pochybuji, že některý třetí uhraje proti prvním dvěma tři body, které my už máme," dodal.

Postoupí české házenkářky na mistrovství Evropy?
Ano
95,4 %
Ne
4,6 %
Celkem hlasovalo 498 čtenářů.

Reklama

Související témata: