Hlavní obsah

Prague Handball Cup slaví čtvrtstoletí rekordní účastí. Letos se účastní i týmy z Hongkongu a Libanonu

Praha

Velikonoce patří v české metropoli házené, na jubilejní 25. ročník mládežnického Prague Handball Cupu přijelo celkem 515 týmů z jednatřiceti zemí. V průběhu velikonočního prodlouženého víkendu se v celkem 35 pražských halách odehrají téměř dvě tisícovky utkání a finálový program proběhne v pondělí na Podvinném Mlýně.

Foto: Vít Chalupa, chf.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Těší nás, že stále rosteme a letošní ročník, kdy oslavíme už čtvrtstoletí turnaje, je z hlediska účasti rekordní. Poprvé jsme se dostali přes magickou hranici 500. „Většina týmů k nám jezdí pochopitelně z Evropy, ale máme letos i účastníky z Hongkongu nebo Libanonu," tvrdí ředitel turnaje Jaroslav Chvalný

Pomalu začínáme narážet na limity. Jen sehnat tolik rozhodčích, kolik potřebujeme, je náročné, využíváme i kolegy ze zahraničí. Ani hal a tělocvičen, kde by se dalo hrát, není nekonečné množství," zamýšlí se Chvalný s tím, že kvantitou srovnatelný házenkářský turnaj v Göteborgu i proto probíhá na venkovních hřištích.

Šestnáctimiliónový rozpočet pražského turnaje uhradí z 90 procent startovné jednotlivých týmů. „Pro zahraniční družstva je Praha neustále nesmírně atraktivní destinací. Část z nich bere turnaj jako příležitost poznat jedno z nejkrásnějších míst na světě a ještě si k tomu zahrát házenou s družstvy, na která po celý rok nemají šanci narazit," míní ředitel.

"Spousta týmů ale přijíždí i s výraznou sportovní ambicí, což z turnaje dělá jednu z největších a nejkvalitnějších akcí svého druhu," dodává Chvalný a připomíná i jednu zvláštnost. „Turnaj je každoročně pořádán pod novým logem, čímž je svým způsobem jedinečný. Tak i když se někteří hráči vrací v různých věkových kategoriích, mohou vždycky získal originální turnajové tričko," uzavírá šéf turnaje.

Reklama