Hlavní obsah

Dukla Praha - KV Sasja 29:23OBRAZEM: Házenkáři Dukly píší dějiny, probili se do semifinále Challenge Cupu

Aktualizováno

Házenkáři Dukly dali vzpomenout na slavné pohárové časy. Po čtvrtstoletí se probili do semifinále některého z evropských pohárů. V domácí čtvrtfinálové odvetě Challenge Cupu porazili belgický klub Sasja Antverpy 29:23 a po remíze 27:27 z půdy soupeře postupují. Příštím soupeře pražského celku bude portugalská Braga.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Házenkáři Dukly Praha jsou mezi čtyřmi nejlepšími celky v Challenge Cupu.

Článek
Fotogalerie

Vynikající Petržala v brance inkasoval poprvé teprve v osmé minutě a pečlivě bránící Dukla vedla 3:1. Jenže zbytečnými ztrátami míče v útočné fázi nabídla belgickému soupeři brejky, z nichž lehce otočil skóre. Před bouřící a doslova nabitou halou v Edenu se domácí tým poněkud trápil proti zatažené obraně Antverp a ve 22. minutě prohrával už 7:10.

Petržala ale potom až do konce poločasu zamknul branku a jeho zákroky hecovaly spoluhráče. Dukla pěti góly za sebou strhla vedení zpátky na svou stranu a základ byl v tom, že pražský celek dokázal lépe čelit tvrdosti soupeře. Do druhé půle vytáhla Dukla i žolík v podobě hrajícího sportovního ředitele a 40letý Čurda řádil jako zamlada. Čtyřmi góly pomohl zvyšovat náskok extraligového lídra, navíc vedle něj střelecky řádil Reichl na pivotu.

Domácí mužstvo vůbec mohlo těžit z výraznější hráčské rotace, takže v pohodě drželo pevně otěže zápasu v rukou a nedovolilo Antverpám snížit na menší rozdíl než čtyř gólů. Šest minut před koncem za stavu 26:18 bylo o postupujícím rozhodnuto a Duklu v euforii nezastavil ani dvojnásobný počet vyloučených, než měl belgický celek.

Zápas bolel, teď se Dukla pokusí o nemožné

„Věřil jsem, že vydržíme víc než soupeř z Belgie. Ve druhém poločase jsme se konečně uklidnili, přece jen ze začátku mužstvo trochu podléhalo tlaku velkého očekávání. Jak přišel na hřiště zkušený Čurda, tak ten herní projev urovnal. Klíčové bylo, že jsme nepolevili a furt do soupeře šlapali," liboval si trenér Dukly Jan Josef.

„Měli jsme víc sil i stabilnější kádr, zatímco u nich to stálo na pár hráčích. Zápas docela bolel, Belgičané hráli hodně tvrdě, ale jak jsme jim ve druhé části utekli na čtyři, pět gólů, už to bylo v naší režii," těšilo střelce Dukly Milana Kotrče. „Na všech hráčích je vidět, jak těžkými pohárovými zápasy rostou," těšilo kouče.

Dukla si užívala velkou postupovou radost. „Semifinále poháru - na to se tady čekalo opravdu hodně dlouho. Braga, kterou potkáme příště, je kvalitativně jinde, přece jen to je pravidelný účastník Ligy mistrů, ale pokusíme se o nemožné," mínil trenér Josef. „Začne nám do toho ještě extraligové play off, rozhodně chceme titul a na evropské scéně si to ještě maximálně užít," doplnil Kotrč.

Challenge Cup - odveta čtvrtfinále:
Dukla Praha - Sasja Antverpy 29:23 (12:10)
Nejvíce branek: Reichl 6, Kývala a Kotrč po 5, Kastner 5/1, Čurda 4, - Groff 6, Rola 5/1, Bisschop 4, Colman a Bertels po 2. Rozhodčí C. Kekés, P. Kekés (oba Maď.), vyloučení 8:4, červená karta: 37. Brabec (Dukla), sedmimetrové hody 1/1: 1/1, 1200 diváků. První utkání 27:27 - do semifinále postoupila Dukla.

Reklama

Související témata: