Hlavní obsah

V basketbalové Síni slávy budou O'Neal, Iverson a Jao Ming

New York

Do basketbalové Síně slávy budou letos uvedeny hvězdy nedávné minulosti Shaquille O'Neal, Allen Iverson a Jao Ming. Ocenění se mimo jiné dočká také dlouholetý majitel a šéf klubu Chicago Bulls, šestinásobných šampiónů NBA.

Foto: John Gress, Reuters

Shaquille O´Neal (vlevo) a Allen Iverson, dva budoucí členové basketbalové Síně slávy, sledují při All Star víkendu NBA 2005 v Denveru zápas nováčků.

Článek

Mohutný O'Neal byl se svými 216 cm a 147 kg v dobách největší slávy pod košem nezastavitelný. V NBA strávil 19 sezón s průměrem 23,7 bodu a 10,9 doskoku na zápas. Čtyřikrát získal titul, třikrát byl nejlepším hráčem finále a v roce 2000 získal ocenění pro nejlepšího hráče ligy.

Rok nato převzal titul MVP O'Nealův protiklad, 183 cm vysoký rozehrávač Iverson. Nejlepší nováček roku 1997 byl čtyřikrát nejlepším střelcem sezóny (celkově má průměr 26,7 bodu) a v roce 2001 dovedl Philadelphii do finále, v níž Sixers podlehli O'Nealovým Los Angeles Lakers.

Kariéru 229 cm vysokého čínského pivota Jao Minga předčasně ukončila opakovaná zranění nohy, kvůli nimž v posledních dvou sezónách ze své osmileté kariéry v NBA odehrál pouze pět utkání. Šanghajský rodák byl jedničkou draftu v roce 2002 a coby ve své době nejznámější čínský sportovec pomohl lize v nejlidnatější zemi světa k mimořádné popularitě.

Ženský basketbal mezi desítkou nových členů Síně slávy zastupuje Američanka Sheryl Swoopesová, trojnásobná olympijská vítězka, čtyřnásobná šampiónka WNBA a trojnásobná nejlepší hráčka soutěže.

Reklama