Hlavní obsah

Chtějí zpátky na Copacabanu. Ale cesta už je pro Slukovou s Hermannovou jen jedna

Praha

Slavnou pláž Copacabana v Riu opouštěly po prvním kole play off grandslamového turnaje. „Je to krásný areál, bylo teplo, super atmosféra, protože Brazilci volejbalem žijí. Určitě by bylo hezké, kdybychom si tu mohly letos ještě jednou zahrát,“ vyhlížely české beachvolejbalové jedničky Markéta Sluková s Barborou Hermannovou start na olympiádě.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Plážové volejbalistky Markéta Sluková (vlevo) a Barbora Hermannová po návratu z turnajů v Brazílii.

Článek

Na strastiplnou cestu domů z trojice brazilských turnajů ve městech Maceió, Vitória a Rio de Janeiro s několika zrušenými lety se vydaly se třemi totožnými výsledky: postupy ze skupiny a vyřazení v 1. kole play off znamenaly sedmnáctá místa.

Milé překvapení

„Já byla mile překvapená, v Brazílii už hrály úplně všechny týmy a i s těmi nejsilnějšími jsme dokázaly hrát vyrovnaně,“ hodnotí Sluková, která s Hermannovou už na podzim vyhrála turnaj kategorie Open v Turecku.

Jenže sedmnáctá místa pár, který se dal dohromady teprve vloni v létě, ke snu o Riu nepřiblíží, náskok aktuálně postupujících dvojic už je prakticky nedostižný.

„Postup přes žebříček je pro nás nejspíš nereálný. Ale to jsme věděly, že bychom musely postupovat minimálně do semifinále,“ připouští Sluková, že s parťačkou a trenérem Simonem Nauschem už spoléhají spíše na cestu do Ria přes červnové finále Kontinentálního poháru ve Stavangeru.

„Upínáme pozornost spíš tam, ale to neznamená, že bychom se nesoustředily na každý turnaj. Pořád jde o body do celkového žebříku a účast v hlavních soutěžích,“ ujišťuje Hermannová.

Jen žabky a čepice

Zkušenosti z Ria se tak stále můžou hodit. Už město žije přípravami her? „V obchodech třeba různé žabky a čepice Rio 2016 mají, ale na ulicích to tolik znát není,“ postřehla Hermannová.

Sluková už v Riu byla před dvěma lety, kdy si pobyt protáhla i o kratší dovolenou. A tak může srovnávat. „Předtím se hodně stavělo a renovovalo, chystali se na příval obrovského množství lidí. Vše se dodělává, aby Rio mohli prezentovat jako krásné město, což se jim daří, ale vždy tam budou zákoutí, která neschováte,“ popisovala.

„Sociální rozdíly jsou tam pořád hodně vidět, nemůžete postavit zeď před favelou a tvářit se, že tam není,“ líčila Sluková.

Před virem se chránily

V Brazílii se navíc série turnajů konala v době, kdy se v zemi šířil virus zika, a tak Češky případná rizika nechtěly podcenit. „Hodně jsme si o tom nastudovaly. Měli po městě billboardy, různé letáky a dost se na to upozorňovalo. Ale bránit se dá stejně jen používáním repelentů a různých náramků, takže jsme se chránily jako všechny ostatní,“ říkala Sluková.

Za ziskem dalších bodů vyrazí česká dvojice ve čtvrtek na dvojici turnajů v Číně.

Vybojuje si pár Sluková, Hermannová účast na olympiádě v Riu?
Ano
18,4 %
Ne
81,6 %
Celkem hlasovalo 537 čtenářů.

Reklama