Hlavní obsah

Nymburk a Prostějov vstoupily vítězně do čtvrtfinále NBL

Basketbalisté Nymburku a Prostějova zahájili vítězně čtvrtfinálové souboje NBL. Zatímco obhájce titulu doma jasně přehrál Svitavy 102:57, Prostějov svedl vyrovnanou bitvu s Kolínem a v posledních vteřinách uhájil těsnou výhru 81:79.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nymburského Bendu (vlevo) brání Kavaliauskas z Rigy. Archivní foto.

Článek

V Prostějově se oba týmy patnáctkrát vystřídaly ve vedení, třináctkrát bylo skóre vyrovnané, a ani jednomu z celků se nepovedlo odskočit na více než šest bodů. V koncovce byli úspěšnější domácí.

Klíčová byla trojka Jana Tomance minutu a půl před koncem, jež dala Prostějovu tříbodové vedení, které už nepustil. Deset vteřin před koncem mohli hosté ještě trojkou vyrovnat, ale domácí je místo toho faulem poslali na čáru trestných hodů a Kolín už neměl možnost prohru zvrátit.

"Prostějov vyhrál zaslouženě. My jsme dnes měli tři úkoly, pokud jsme chtěli vyhrát. Dva jsme splnili, jeden ne, tedy pokrytí útočných doskoků Prostějova. Domácí měli 18 útočných doskoků a to spolu se špatnou střelbou trestných hodů rozhodlo zápas," řekl trenér Kolína Predrag Benáček.

"Jsme šťastní, vedeme v sérii, ale v dalším zápase musíme hrát lépe v obraně. Dnes jsme to doháněli útokem a doskoky, tam jsme měli velkou převahu," uvedl kouč Prostějova Zbyněk Choleva.

Zápas v Nymburce byl vyrovnaný jen v první čtvrtině. Pak začal dominovat domácí favorit, šňůrou 10:0 odskočil a nakonec vyhrál o 45 bodů. Nymburk měl výraznou převahu pod košem i v protiútocích, ze kterých vytěžil hned 47 bodů a trestal pomalejší návrat hostů do obrany. Nejlepším střelcem vítězů byl s 19 body reprezentant Vojtěch Hruban, který přidal i deset doskoků.

"Začali jsme trochu nervózně, ale pak jsme se rozjeli. Ve druhém poločase jsme zápas urvali. Tak vysoká prohra je pro Svitavy až moc krutá," řekl Hruban po utkání. "Měli jsme horší začátek, ale pak jsme to zvládli s přehledem. Byl to zatím jen první zápas, většina série je před námi. Jak už jsem řekl dříve, rádi bychom ji ukončili už za týden doma, protože si procházíme opravdu nabitým programem," dodal trenér Nymburku Ronen Ginzburg.

Čtvrtfinále play off basketbalové ligy mužů - 1. zápasy:
Prostějov - Kolín 81:79 (25:27, 47:47, 65:63)
Nejvíce bodů: Tomanec 18, Palyza 16, Dokoupil a Roseboro po 11 - Bakič 21, Skinner 18, Machač 13.
Nymburk - Svitavy 102:57 (18:16, 44:29, 72:41)
Nejvíce bodů: Hruban 19, Randle 16, Welsch, Dixon a De Zeeuw po 10 - Teplý 16, Bašta a Bruinsma po 11, Barker 10.

Reklama

Související témata: