Hlavní obsah

Házenkáře čeká v boji o MS silné Srbsko a Černá Hora

CURYCH

Čeští házenkáři se v červnovém play-off o postup na mistrovství světa, které se uskuteční za rok v Německu, utkají s týmem Srbska a Černé Hory. Rozhodl o tom nedělní los v Curychu. První utkání se bude hrát 10. nebo 11. června na hřišti balkánského soupeře, odveta o týden později na českém území.

Článek

"Rozhodně nejsme nadšeni. Musíme se s tím však smířit a hlavně se dobře připravit," řekl trenér české reprezentace Pavel Pauza. Právě Srbsko a Černou Horu si před losem nepřál, stejně jako Rusko. "Jediná pozitivní zpráva je, že první zápas hrajeme v Srbsku, což naše šance určitě trochu zvýšilo. Kdyby to bylo opačně, tak bych to viděl hodně černě. Bude tam ještě bouřlivější prostředí než v Makedonii," uvedl.

Soupeře měl Pauza možnost shlédnout na probíhajícím ME v utkání s Chorvatskem. "Nepřál jsem si srbský tým hlavně z toho důvodu, že všichni jeho hráči jsou individuálně hodně zdatní. Naše šance uspět je jedině v disciplíně. V Srbsku se musíme pokusit uhrát přijatelný výsledek a doma to otočit," řekl.

Hlavní oporou Šterbik

Nástupci slavné jugoslávské školy patří do světové špičky, na MS v letech 1999 a 2001 vybojovali Srbové bronz, třetí příčku obsadili také na ME v roce 1996. Na olympiádě v Sydney jim k medaili scházelo jedno vítězství. Na loňském MS v Tunisku byli pátí. Těžit může výběr SČH i ze silné generace loňských juniorských vicemistrů světa.

Hlavní oporou celku SČH je Arpad Šterbik, jeden z nejlepších gólmanů světa a opora španělského velkoklubu Ciudad Real. Oba soupeři se naposledy potkali na ME ve Slovinsku 2004, kde Češi prohráli 30:37.

Podobně jako Pauza přemýšlel i předseda svazu Jaroslav Chvalný. "Los mohl být pro nás jistě lepší, stravitelnější. Ještěže máme výhodu druhého zápasu doma," uvedl. "Hráči soupeře jsou individuálně na vysoké úrovni a my můžeme uspět jen taktickým a disciplinovaným výkonem. Hrát jako tým a mít trošku štěstí," doplnil.

Z evropských týmů mají účast na šampionát již jistou domácí Němci, Španělé coby obhájci zlata a trojice nejlepších z mistrovství Evropy, které dnes končí v Curychu. Při finálové účasti Španělska postoupily také Francie i Chorvatsko s Dánskem, kteří budou brát o bronz. Ty doplní ještě osm vítězným celků z play-off.

Los dvojic pro play-off
Srbsko a Černá hora - ČR, Řecko - Polsko, Portugalsko - Ukrajina, Švýcarsko - Rusko, Slovinsko - Rakousko, Švédsko - Island, Rumunsko - Norsko, Slovensko - Maďarsko

Reklama

Související témata: