Hlavní obsah

Hejkovou trénování stále baví a nadále povede USK

Jedenáct startů ve Final Four Evropské ligy a pět titulů dělá z trenérky basketbalistek ZVVZ USK Praha Natálie Hejkové nejúspěšnější osobnost mezi kouči v historii elitní ženské soutěže. Přesto má nadále touhu úspěchy potvrzovat. Letos se jí sice s Pražankami nepovedlo titul obhájit, čtvrté místo ale i tak bere jako velký úspěch a už nyní se těší na další sezónu, ve které ji čekají nové výzvy. Do důchodu se zatím rozhodně nechystá, i když by na něj už ve dvaašedesáti letech měla nárok.

Foto: Castoria FIBA/Ciamillo, ČTK

Zleva basketbalistka USK Praha Laia Palauová a trenérka Natália Hejková.

Článek

"Hodně lidí se mě ptá, proč jsem po loňském titulu neskončila. Mě to ale baví a beru to jako své poslání," řekla Hejková v rozhovoru pro ČTK a ČT Sport. "O konci samozřejmě přemýšlím. Před týdnem jsem dosáhla důchodového věku. Konec může přijít kdykoli, podstatné je, aby mi sloužilo zdraví. Ale když to jde, tak proč bych od toho odcházela? Je stále o čem přemýšlet a co vymýšlet," dodala.

Nyní už se těší na novou sezonu, ve které bude USK částečně měnit koncepci výchovy mladých hráček, což zkušenou trenérku naplňuje novým elánem. "Náš tým bude mít trochu jinou tvář. I proto zůstávám, protože chci být na začátku nové etapy USK," vysvětlila, proč se dohodla na pokračování v týmu.

Do USK přišla na konci roku 2012 a postupně vytáhla tým mezi evropskou elitu. Nejprve to byl postup mezi osm nejlepších týmů soutěže, loni titul a letos čtvrté místo. "I to čtvrté místo je podle mě velký úspěch. Vždyť je to druhé nejlepší umístění v historii klubu. Stále se držíme v té nejužší špičce," upozornila Hejková.

"Konkurence je rok od roku zajímavější a obhajovat tituly je těžší než dříve, kdy favorité vždy svou roli potvrdili. Ale teď je každý rok jiný vítěz a často ne favorit. Vyhrály Salamanka, Galatasaray, my, teď tomu byl blízko Orenburg. Kdyby nepřestal hrát svou hru, tak by to zvládl," uvedla Hejková.

Finále Euroligy mezi Orenburgem a Jekatěrinburgem, který nakonec vyhrál ruskou bitvu 72:69, považuje za vydařenou propagaci ženského basketbalu. "Dívat se na dvě trojky Dewanny Bonnerové z velké dálky a odpovědi Diany Taurasiové, tak to byla velmi dobrá reklama na ženský basketbal," dodala.

Reklama