Hlavní obsah

Blokař Staněk je po sedmi letech ve volejbalové reprezentaci

Praha

Mladé naděje i čtyřicetiletý Lubomír Staněk jsou v první nominaci volejbalistů, kterou sestavil nový trenér národního týmu Španěl Miguel Ángel Falasca. Širší nominace na Světovou ligu čítá 21 jmen.

Foto: Vít Černý, ČTK

Lubomír Staněk z Liberce ve finále ligy volejbalistů proti Brnu.

Článek

"Každému z nich stoprocentně věřím. Pro mě je stěžejní, abychom s hráči vytvořili především dobře fungující tým, který bude pracovat poctivě a odvážně. Pak můžeme hrát kvalitní volejbal," uvedl Falasca v tiskové zprávě.

Po sedmi letech se do reprezentace vrací blokař Staněk. Hráč liberecké Dukly se naposledy v týmu objevil v květnu 2009 v kvalifikaci mistrovství světa.

Poprvé je v nominaci univerzál Jan Hadrava, v který se v předešlých letech snažil v létě prosadit v plážovém volejbalu, ale do špičky se nedostal.

Zkušené nahrávače Jakuba Janoucha s Filipem Habrem doplňuje poprvé Matyáš Demar, který působí ve francouzském Nantes. Z nadějí českého volejbalu je v nominaci znovu další ze synů bývalých hráčů - smečař Donovan Džavoronok.

Místo v sestavě si zkusí vybojovat i dvacetiletý smečař Jan Galabov z Dukly Liberec, nebo o dva roky starší smečař Marek Zmrhal z Brna. Univerzály Michala Fingera s Hadravou doplňuje kladenský Filip Křesťan, který dostal pozvánku poprvé.

V nominaci chybí dřívější opory univerzálové David Konečný a Jan Štokr. Konečný ale kvůli zranění nedohrál francouzskou ligu a Štokr působil v Koreji.

Blokařská sestava patří ve výběru k nejzkušenějším, se Staňkem jsou v kádru mimo jiné tradiční kapitán reprezentace Aleš Holubec a Jakub Veselý. Na postu libera jsou Václav Kopáček, Martin Kryštof a Daniel Pfeffer.

Reprezentace se poprvé sejde 9. května v Brně, kde odstartuje přípravu. Z ní vzejde závěrečná nominace na Světovou ligu. Falascův výběr si zahraje minimálně tři turnaje - hned ten první budou v polovině června hostit České Budějovice.

Širší nominace volejbalistů na Světovou ligu:
Nahrávači:
Matyáš Demar (Nantes/Fr.)
Filip Habr (České Budějovice)
Janouch Jakub (Dukla Liberec)
Smečaři:
Adam Bartoš (Tours/Fr.)
Donovan Džavoronok (Karlovarsko)
Jan Galabov (Dukla Liberec)
Karel Linz (Montpellier/Fr.)
Petr Michálek (České Budějovice)
Marek Zmrhal (Brno)
Univerzálové:
Michal Finger (VfB Friedrichshafen/Něm.)
Jan Hadrava (Nantes/Fr.)
Filip Křesťan (Kladno)
Blokaři:
Marek Beer (Tirol Innsbruck/Rak.)
Aleš Holubec (Nantes/Fr.)
Vladimír Sobotka (České Budějovice)
Jakub Veselý (Benátky nad Jizerou)
Adam Zajíček
Lubomír Staněk (oba Dukla Liberec)
Libera:
Václav Kopáček (Dukla Liberec)
Martin Kryštof (České Budějovice)
Daniel Pfeffer (Karlovarsko)
Trenér: Miguel Ángel Falasca (Šp.)

Reklama

Související témata: