Hlavní obsah

Volejbalisty Liberce dělí poslední výhra od obhajoby titulu

Liberec

Volejbalisty Liberce dělí jedno vítězství od obhajoby titulu. Dukla v pátém pokračování extraligového finále porazila doma Brno 3:1 po setech 25:23, 25:22, 22:25, 25:19 a v sérii se ujala vedení 3:2 na zápasy. Finále může ukončit ve středu 4. května v brněnském Rondu (od 18:00), případný rozhodující sedmý zápas by se hrál v sobotu 7. května znovu v Liberci.

Foto: Vít Černý, ČTK

Zleva brněnstí blokující volejbalisté Sergej Andrianov, Luboš Smrčina a Vladimir Sucharev ve finále s Libercem.

Článek

Severočeši v prvním i druhém setu vždy na začátku prohrávali, ale obě sady otočili. "Ukazuje to sílu a morálku družstva, které se v těžkých chvílích nesložilo a bojovalo. Pomohla nám střídačka a díky širokému kádru jsme utkání zvládli," pochvaloval si trenér Liberce Michal Nekola v rozhovoru pro Českou televizi.

Brněnští začali na palubovce Dukly skvěle a hráli jako předešlé dva zápasy doma, kde je hnaly zhruba čtyři tisícovky fanoušků. Ruský univerzál Andrianov byl neudržitelný a Brno vedlo v první sadě o pět bodů 19:15. Domácí se po střídání univerzálů Vencovského za Patuchu zlepšovali, srovnali na 22:22 a obrat v koncovce dokonali.

"Je to rvačka. Začátek jsme nezvládli, ulítli nám, ale bojovali jsme a ubojovali to," řekl blokař Libor Leikep. V závěru první sady jeho tým poprvé zablokoval i útok z levačky Andrianova. "Brno přes něj útočí třetinu balonů. Zaměřujeme se na něj a konečně jsme se na něj dobře postavili a něco čapli," uvedl Leikep.

I do druhé sady vstoupilo lépe Brno a vedlo 11:5. Libereckým hráčům se ale povedla sedmibodová šňůra, otočili na 13:11 a náskok i díky zlepšené obraně v poli udrželi. "Nevím, proč jsme zaražení. Hrajeme dobře, pak uděláme dvě tři chyby a máme hlavy dole. Děláme chyby, které se na finále nesluší," zlobil se brněnský kapitán Michal Hrazdira.

Také ve třetím setu Liberec prohrával. V útoku ztratil na údernosti a tentokrát vývoj neotočil. Brno více tlačilo servisem a vynutilo si pokračování. Čtvrtý set byl zpočátku nervózní a oba týmy hodně chybovaly. Liberec za podpory fanoušků, bojovnosti i trochy štěstí odskočil v koncovce do vedení 20:17. Pak ho podržel skvělými zákroky v poli libero Kopáček.

Liberec proměnil hned první mečbol, když Andrianov smečoval do autu. "Nedotáhli jsme první a druhý set, to utkání rozhodlo. Domácím vyšlo střídání, my jim pomohli nepřesnostmi a Dukla nás potrestala," uvedl kouč Brna Ondřej Marek.

Oba celky ve finále zatím využily domácí prostředí. V Brně se ve středu opět očekává v hokejové hale bouřlivá atmosféra a možná i rekordních pět tisíc fanoušků. "Spoléháme, že nám publikum doma pomůže, a chceme se vrátit do Liberce," řekl Marek. "Musíme jet do Brna s pokorou a začít od prvního balonu," dodal Kopáček.

Dukla Liberec - Volejbal Brno 3:1 (23, 22, -22, 19)
Rozhodčí: Hudík, Činátl. Čas: 115 min. Diváci: 1470. Stav série 3:2.
Liberec: Leikep 4, Patucha 2, T. Kriško 13, Staněk 7, Janouch 1, Správka 12, libero Kopáček - Vencovský 15, Zajíček 8, Galabov 1. Trenér: Nekola.
Brno: Andrianov 17, Muroň 3, Smrčina 5, Haník 2, Hrazdira 13, Pražák 12, libero Castello - Goodell, Zmrhal 2, Sucharev 9, Licek. Trenér: Marek.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články