Hlavní obsah

FIBA a Evropská liga se na spolupráci nedohodly

Spor mezi Mezinárodní basketbalovou federací (FIBA) a Evropskou ligou se zatím zažehnat nepovedlo. Obě organizace se sešly v Mnichově a jednaly o možné spolupráci. Návrh, že by druhou nejvyšší pohárovou soutěž Eurocup nahradila Liga mistrů, kterou chystá FIBA, však odsouhlasen nebyl. I proto, že FIBA odmítla stáhnout sankce, které uvalila na 14 asociací a kluby kvůli podpoře Euroligy.

Foto: Craig Mitchelldyer, ČTK/AP

Basketbal - ilustrační foto.

Článek

Euroliga navrhla, že by nadále řídila elitní evropskou soutěž, kterou by hrálo 40 klubů, a místo Eurocupu by se hrála Liga mistrů pod křídly FIBA. Výměnou za to požadovala zrušení všech sankcí uvalených na kluby a asociace a také nové podmínky účasti hráčů v národních týmech, zejména co se týče pojištění a kompenzací pro kluby.

"I přes konstruktivní postoj našich zástupců se obě strany nebyly schopné domluvit na tom, kolik klubů by se mělo podílet na elitní soutěži. FIBA také odmítla zrušit sankce," uvedl v prohlášení společnost ECA, pořadatel Evropské ligy.

"Prodiskutovali jsme řadu témat, ale bez výsledku. Obě strany si znovu projdou jednotlivá témata a znovu se sejdou dříve, než budou učiněny další kroky," cituje FIBA server Sportando.com.

ECA na schůzce zastupovali představitelé Fenerbahce, Maccabi Tel Aviv, Olympiakosu Pireus, Realu Madrid a šéf Euroligy Jordi Bertomeu.

Reklama