Hlavní obsah

V nominaci basketbalistů na kvalifikaci nechybí žádná z opor

Praha

Trenér basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg zařadil do širší nominace na červencovou kvalifikaci o olympijské hry všechny opory. Mezi 24 jmény chybí z úspěšného týmu z loňského mistrovství Evropy jen Luboš Bartoň, který již ukončil reprezentační kariéru. V přípravě se tým utká s Itálií, Tureckem, Chorvatskem či Mexikem.

Foto: Milan Malíček, Právo

V nominaci pro olympijskou kvalifikaci nechybí ani pivot Jan Veselý z Fenerbahce Istanbul

Článek

Ginzburgovi předběžně účast potvrdily všechny opory v čele s rozehrávačem Tomášem Satoranským a pivotem Janem Veselým, kteří patří mezi hvězdy Evropské ligy. Znovu reprezentovat Česko je připraven také Američan Blake Schilb, který loni získal české občanství.

Do širšího kádru zařadil Ginzburg i překvapení v podobě zkušeného pivota Jiřího Hubálka, který se do reprezentace může vrátit poprvé od roku 2009. Třiatřicetiletý hráč, který má za sebou i působení v letní lize NBA v dresu Phoenixu či exotická angažmá v Iránu, Libanonu a Argentině, nyní hraje v druhé italské lize za Materu.

Šanci zabojovat o konečnou nominaci chce dát i mladíkům Adamovi Pecháčkovi, který se chystá na draft do NBA, Tomášovi Kyzlinkovi či dvojici z USK Jan Křivánek a Petr Šafarčík.

Češi zahájí přípravu 31. května dvěma soustředěními v Nymburce. V polovině června odjedou na turnaj do Itálie, kde se střetnou kromě domácího výběru také s Čínou a Tureckem. Následovat bude přípravný zápas v Chorvatsku a vše zakončí třemi zápasy v Praze na konci června s Mexikem a dvakrát s Tuniskem.

Na kvalifikaci do Bělehradu tým odcestuje 2. července. Z šestičlenného turnaje postoupí na olympijské hry do Ria de Janeira jen vítěz. Češi tak potřebují postoupit ze základní skupiny, kde se utkají s Japonskem a Lotyšskem. Následně musí zvládnout semifinále proti jednomu z trojice Srbsko, Angola, Portoriko a také finále.

Širší nominace basketbalové reprezentace na olympijskou kvalifikaci:
Rozehrávači:
Tomáš Satoranský (Barcelona/Šp.)
Jakub Šiřina (Opava)
Tomáš Vyoral (Děčín)
Jiří Welsch (Nymburk).
Křídla:
Jaromír Bohačík
Jan Křivánek
Petr Šafarčík (všichni USK Praha)
Vojtěch Hruban
Martin Kříž (oba Nymburk)
David Jelínek (Wloclawek/Pl.)
Tomáš Kyzlink (Treviglio/It.)
Lukáš Palyza (Prostějov)
Tomáš Pomikálek (Děčín)
Pavel Pumprla (Estudiantes Madrid/Šp.)
Blake Schilb (Galatasaray/Tur.).
Pivoti:
Patrik Auda (Manresa/Šp.)
Ondřej Balvín (Sevilla/Šp.)
Petr Benda
Pavel Houška
Martin Peterka (všichni Nymburk)
Jiří Hubálek (Matera/It.)
Adam Pecháček (Koszalin/Pol.)
Kamil Švrdlík (Pardubice)
Jan Veselý (Fenerbahce/Tur.).

Reklama

Související témata: