Hlavní obsah

Děčín vyhrál v Prostějově a po roce je opět ve finále NBL

Prostějov

Basketbalisté Děčína jsou po roce znovu ve finále Kooperativa NBL. V dnešním čtvrtém semifinále vyhráli v Prostějově 74:68 a celou sérii ovládli 3:1 na zápasy. Jejich soupeřem bude postupující z dvojice mezi Pardubicemi a Nymburkem, na který Děčín v loňském premiérovém finále nestačil.

Foto: Josef Pešout, Sport.cz

Děčínský trenér Pavel Budínský.

Článek

Děčín přitom do čtvrtého semifinále vykročil velmi špatně a v první čtvrtině prohrával už 4:21. Pak se ale zmátořil a šňůrou 20:5 se vrátil do zápasu. Pomohl k tomu hlavně Jiří Jelínek, který dal ve druhé čtvrtině devět bodů.

"Úvod z naší strany byl hrůzostrašný, když jsme prohrávali 4:21, tak to s námi nevypadalo vůbec dobře. Naštěstí jsme si pomohli útočným doskokem a také tím, že jsme věřili, že můžeme obraz hry změnit," řekl trenér Děčína Pavel Budínský.

Válečníci se uklidnili a ve třetí čtvrtině se ujali vedení, které už nepustili. Rozehrál se zejména reprezentant Tomáš Vyoral, který byl s 19 body a pěti asistencemi nejlepším hráčem vítězů.

"V druhém poločase už byla na obou týmech vidět fyzická únava. Nám se vyplatilo to, že jsme stále chodili za útočným doskokem, a konečně přišla i úspěšná střelecká sekvence. Mám na mysli Luboše Striu, který dal čtyři trojky z šesti, a také Tomáš Vyoral tam dal důležité koše," vyzdvihl Budínský. "Děčín to utkání postupně přebral. Už jsme nestíhali i v obraně v situacích jeden na jednoho, i vlivem únavy," souhlasil domácí kouč Zbyněk Choleva.

Prostějovu nepomohlo ani 21 bodů Jana Tomance a 19 bodů dalšího reprezentanta Lukáše Palyzy. Ten sice dal čtyři trojky, ale hosté mu zápas otrávili častými fauly a Palyza tak měl menší úspěšnost střelby než v předchozích duelech.

Choleva si postěžoval, že se domácím rozrostla marodka. "Chybí nám kromě rozehrávače i dva důležití pivoti. Naše hra, tedy clony hráče na míč, se trochu rozpadla, byť Honzovi Tomancovi se dnes dařilo. Chyběly nám body klasického pivota zpod koše," řekl.

Pro Děčín je to druhé finále v historii. Loni to ve městě vzbudilo basketbalovou horečku a Válečníci dokonce vyprodali zimní stadión. Postupem do finále potvrdili druhé místo po základní části právě před třetím Prostějovem.

Semifinále play off basketbalové ligy mužů - 4. zápas:
Prostějov - Děčín 68:74 (21:9, 34:29, 50:55)
Nejvíce bodů: Tomanec 21, Palyza 19, Marko 11 - Vyoral 19, Stria 14, Jelínek 11. Konečný stav série: 1:3.

Reklama

Související témata: