Hlavní obsah

Děčín chce basketbalové finále zvládnout důstojným způsobem

Děčín

Dvakrát po sobě se basketbalisté BK Děčín probojovali do finále Kooperativa NBL. A po loňské skvělé premiéře a stříbrné medaili se těší znovu na dokonalý vrchol sezóny. „Druhé místo po základní části i postup do finálové série jsme si zasloužili,“ tvrdí generální manažer klubu Lukáš Houser v rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

Můžete porovnat obě sezóny, které vynesly děčínský basketbal do absolutní české klubové špičky?

Obhajovat pozice je vždycky těžké. Určitě to stálo hodně úsilí a sportovního zanícení. Ale to by měla být spíše otázka na trenéra Budínského. Loni to bylo celkově krásné, na druhou stranu letos jsme měli neskutečný vstup do ligy. Udělali jsme čtrnáct vítězství v řadě a do Vánoc jsme vedli tabulku NBL.

Za zmínku stojí i fakt, že převážnou část sezóny jste odehráli jen s českými hráči, až v únoru přišel Američan Carter. Jak hodnotíte jeho účinkování?

Nathan Carter přišel až po odchodu Bosáka a Kaši. Jako jediný zahraniční hráč svoji roli splnil. Není to žádná hvězda, ale odvedl to, co jsme potřebovali. I to, že nám pomohl do finále, nasvědčuje, že jeho angažování nebylo krokem vedle.

Jak jste se vyrovnávali s menšími nesnázemi?

Je složité vydržet v takovém nastaveném trendu, který nám dlouho vycházel. Potkaly nás zdravotní problémy, pokles formy i cokoliv jiného. Ale konečný výsledek přinesl druhé místo po základní části a dobrou výchozí pozici pro play off. Dokázali jsme zvládnout i semifinále s Prostějovem, přičemž jsme u nich vyhráli čtvrtý zápas série a postoupili.

Co rozhodlo o děčínském tažení do finále?

Zmíněné utkání v Prostějově. Domácí měli trošku zdravotní problémy s pivoty, ale to nás poznamenalo v předešlé části sezóny také. V zápase jsme nebyli nad propastí, protože v případě naší prohry by se hrálo páté utkání v Děčíně. A věřím, že bychom to urvali doma, kde těžíme ze silného diváckého prostředí a zázemí.

Adeptů na finálovou účast bylo jistě více.

Prostějov, Pardubice, Opava mají také velmi kvalitní kádry, takže společně s naším týmem byli čtyři vážní adepti na jedno místo. To říkám s přihlédnutím k tomu, že Nymburk je dominantním týmem a v podstatě se hrálo o nejlepší český celek mimo Nymburka, který rozpočtem a kvalitou je jinde. Nedá se nic dělat. Karty jsou rozdané a všem ostatním šlo o to, aby byli druzí, nebo aspoň třetí po základní části a vyhnuli se v semifinále Nymburku.

Dopřávají si hráči odpočinek před startem finálové série?

Vzhledem k tomu, že finále začíná až 18. května, tak je relativně dostatek času na doléčení šrámů z play off. Kluci měli dva až tři dny volna, věnovali se regeneraci. A od čtvrtka začínáme přípravu na finále. Nebude to jen uvolněný trénink, ale standardní a poctivá tréninková práce. Čeká nás přece jen finále, které je pro Děčín svátkem, a chceme ho zvládnout důstojným způsobem. Domácí zápas by se měl hrát stejně jako loni na zimním stadiónu v Děčíně. Úřední termín je v sobotu 21. května, ale máme předjednáno, že bychom jej sehráli už o den dříve.

Co je důvodem případného posunutí termínu utkání?

V sobotu 21. května jsou na mistrovství světa v hokeji semifinálové duely, které poběží v televizi za zájmu sportovních příznivců, a byla by tam časová kolize s basketbalem. Den předtím je sice v televizi atletická Zlatá tretra s Boltem, ale věřím, že naši věrní příznivci by dali přednost přímé účasti na basketbalovém šlágru v Děčíně.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články