Hlavní obsah

Házenkářky Malá a Ryšánková se po úspěchu s reprezentací těší do ciziny

Josef PešoutSport.czPrávo

Úspěšným způsobem se rozloučily s tuzemským házenkářským prostředím české reprezentantky Veronika Malá a Helena Ryšánková. A to konkrétně v Mostě, kde národní tým zdolal v závěrečném zápase kvalifikace o postup na mistrovství Evropy Ukrajinu 31:30.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Česká házenkářka Veronika Malá během kvalifikačního zápasu ME s Ukrajinou.

Článek

Malá, která odchází z pražské Slavie do Německa, symbolicky uzavřela své působení coby hráčka českého klubu vítězným gólem do sítě ukrajinského celku sedm vteřin před koncem. A Ryšánková, jež míří z Poruby do Francie, se loučila rovněž v Mostě, jehož dres oblékala v dřívějších letech! Obě hráčky se ohlížely spokojeně za uplynulou sezónou.

„Je sice pravda, že jsme se Slavií měly nakročeno k českému titulu, ale ani druhé místo není k zahození. Navíc si moc cením postupu s reprezentací na mistrovství Evropy," svěřila se Veronika Malá pro Sport.cz. Čemu vděčí za přestup do ciziny? „Je to výsledek tvrdé práce trenérů, kteří mě vedli v Písku i ve Slavii. Takže odcházím s dobrými pocity a hlavně se těším na něco nového," líčila Malá.

Byť je jí teprve dvaadvacet let, má bohaté zkušenosti. „Za ženy hraji ligu od šestnácti. A teď jdu do německého Oldenburgu. Je to pátý celek minulého ročníku první bundesligy. A každý ví o kvalitě této soutěže. Čekám, že Oldenburg otestuje moje schopnosti a dovednosti a doufám, že mě angažmá posune dál," přemýšlí Malá. Nebude jedinou českou reprezentantkou v Německu.

„Působí tam už pět až šest holek z nároďáku a radila jsem se i s Ivetou Luzumovou, která vyhrála s Thüringerem tři tituly po sobě," líčila házenkářka, jež bude i nadále držet palce pražské Slavii. „V týmu jsou mladé hráčky, které zůstanou a mají předpoklady adekvátně nahradit holky, co odejdou," mínila Malá.

Doporučila jí Beňušková

Ryšánková se chystá do Francie. „Odchod do ciziny jsem řešila již loni. Měla jsem nabídky z německé bundesligy, ale bohužel to nevyšlo kvůli financím. Strávila jsem sezónu v Porubě, a jelikož jsem hrála pravidelně, přišel nový zájem," přibližuje. Tentokrát z Francie. „A angažovala se v tom moje bývalá mostecká spoluhráčka Petra Beňušková. Z francouzského klubu, kde působila, ji požádali, jestli neví o nějaké pravé spojce a jestli by jim ji nepomohla najít. Byl z toho kontakt na mě a odcházím tedy do toho klubu z předměstí Paříže," objasňuje Ryšánková okolnosti přestupu.

Druhá francouzská liga má podle ní dobré renomé. „Bavila jsem se o ní s holkama z nároďáku, které hrají ve Francii, a prý do této soutěže chodí i hodně hráček z tamní první ligy," přesvědčuje Ryšánková sebe i okolí o správnosti volby. „Na gymnáziu jsem se učila francouzštinu a těším se, že si ji zdokonalím," říká s úsměvem před odchodem do nového působiště.

Reklama

Související témata: