Hlavní obsah

Česko - Makedonie 28:22Házenkáři se rvali jako lvi a získali šest gólů do odvety k dobru

Zlín
Aktualizováno

Přes citelné oslabení zahráli na hraně svých možností a předvedli perfektní vstup do kvalifikačního dvojzápasu o účast na lednové mistrovství světa do Francie. Čeští házenkáři se doma ve Zlíně rvali jako lvi, po výborném výkonu porazili doma Makedonii 28:22 a pro středeční odvetu na horké půdě soupeře mají k dobru šest branek.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Kiril Lazarov (7) a Nemanja Pribak (21) z Makedonie brání Leoše Petrovského z Česka v úvodním utkání play off kvalifikace mistrovství světa házenkářů.

Článek
Fotogalerie

Český tým přitom postrádal nejen ostré spojky Jíchu s Horákem, ale kvůli problémům s kotníkem se navíc nemohl do branky postavit Štochl. Jeho náhradník Galia ale od začátku dělal, co mohl, byť Makedonie tradičně spoléhala na elitního kanonýra Kirila Lazarova. Po čtvrthodině hry byl stav 6:6, když hru reprezentace skvěle dirigoval Babák a ještě dokázal střílet góly.

S podporou zaplněné zlínské haly si české mužstvo troufalo postupně čím dál víc. Základem byla precizní obrana podepřena Galiovými zákroky, k tomu se útočnou hru úspěšně dařilo roztahovat do křídel, takže úspěšnost střelby domácích se vyhoupla přes sedmdesát procent.

Zatímco o české góly se během první půle podělilo sedm hráčů, u Makedonců to byli jen čtyři. Když Lazarov zahodil sedmičku a Bečvář se trefil v poslední vteřině, utekl domácí tým až do čtyřbrankového vedení.

Závěr utkání byl z makedonské strany nervózní

Po změně stran se domácí hodně spoléhali na Stehlíka, který se nebál zakončovat z prostoru levé spojky. Zdráhala neomylně proměňoval sedmimetrové hody a Makedonci už trochu ztráceli nervy, protože deset minut před koncem z toho bylo slibné české vedení 24:19.

Závěr utkání se odehrával ve velkém napětí. Čeští hráči se vzorně drželi taktiky, zatímco hosté se snažili ovlivňovat sudí zbytečně teatrálními gesty a uchylovali se i k zákeřnostem, jako byl úder Stoilova do choulostivých míst Bečváře. Národní tým ale zůstával soustředěný na hru. Podařilo se mu ve finiši zvýšit až na 27:20, Makedonie ještě dvěma góly snížila, ale poslední slovo měl pět vteřin před koncem Babák a stanovil definitivní účet zápasu.

Česko se tak konečně dočkalo skalpu tradičního soupeře v posledních kvalifikacích., vždyť právě Makedonci připravili národní tým o účast na letošním ME. Teď je šance pomstít se za to vyřazení, šest gólů k dobru je před odvetou nadějných. „Povedl se jen první krok, ale zahráli jsme přesně, co jsme chtěli," líčil Tomáš Babák, jenž svou pátou trefou uzavřel skóre.

Tajné přání trenérů vyšlo

„Hlavně se nám povedlo ubránit Lazarova, dal jen tři góly ze hry. Bylo to i o tom ustát všechny provokace soupeře a hodně pomohlo, že jsme vzadu měli jistého Galiu," ocenil Babák s téměř padesátiprocentní úspěšnosti chytajícího 37letého gólmana.

„Výhra o šest gólů se blíží tomu, co jsme si tajně přáli. Máme teď kvalifikaci opravdu hodně dobře rozehranou. Pokud se i ve Skopje přiblížíme sobotnímu výkonu, mohli bychom to celé dotáhnout k úspěchu. Bude to ještě hodně těžké, ovšem šanci po tom domácím zápase určitě máme," říkal jeden z českých trenérů Daniel Kubeš.

S kolegou Jan Filipem se pak shodli, že ve Zlíně byl především zřetelný rozdíl ve výkonu brankářů. „Galia zachytal výrazně lépe než oba makedonští gólmani. Navíc elitní střelec soupeře Lazarov od nás nedostal svůj obvyklý prostor, dokázali jsme ho otrávit. Bylo to hodně i o tom, že z našich kluků bylo znát, jako moc chtějí. Makedonci se sice snažili kouskovat hru, ale ani to nás z konceptu nevyvedlo," doplnil Filip.

Kvalifikace MS 2017 házenkářů ve Zlíně
Česko–Makedonie 28:22 (14:10)
Nejvíce branek: Zdráhala 7/4, Babák a Stehlík po 5, Bečvář 4 – K. Lazarov 8/5, Georgievski a Mirkulovski po 4, Manaskov 3. Rozhodčí Sondors a Licis (oba Lot.), vyloučení 4:4, sedmimetrové hody 5/4:6/5, 1580 diváků. Odveta se hraje ve středu 15. června ve Skopje.

Reklama

Související témata: