Hlavní obsah

Zkoušíme především mladé hráčky, říká trenér basketbalistek Beneš

Hradec Králové

Vyzkoušet si prostředí, kde se bude hrát příští rok mistrovství Evropy žen. I to byl jeden z hlavních důvodů, proč se právě na zimním stadiónu v Hradci Králové uskutečnil mezinárodní turnaj basketbalistek, na němž se představila ve dvou výběrech celá plejáda českých hráček. „Nejsme kompletní, ale na druhou stranu dáváme příležitost dalším adeptkám reprezentace,“ řekl trenér národního týmu žen Ivan Beneš v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Trenér Ivan Beneš.

Článek

Na trenérské lavičce české reprezentace prožíváte z pozice hlavního kouče první sezónu.

Dosavadní první trenér áčka pan Blažek už potřeboval pauzu, tak jsem to po něm na podzim převzal z postu asistenta a prostě jsem do toho šel. Zrovna v době, kdy končí „zlatá generace" a nastává obměna kádru, ale reprezentace se neodmítá.

Jak s krátkým odstupem hodnotíte květnové turné českého družstva v Číně?

Byli jsme tam na dvou turnajích a tým si vedl velmi dobře, pokaždé jsme skončili druzí. Přitom jsme nastupovali jen s mladými hráčkami, které nemají velké zkušenosti. Na to, že jsme se viděli až krátce před odjezdem, tak jsem spokojen s výsledky i výkony. V Číně jsme narazili na Nový Zéland, Černou Horu a tamní celek.

Můžete přiblížit kádr, který se představil na hradeckém turnaji?

Chtěli jsme dát šanci děvčatům s cílem ověřit si, jestli bychom je mohli případně zařadit do přípravy pro mistrovství Evropy. Z top basketbalistek tady byly jen Hanušová, Karolína Elhotová a Stejskalová, která působí ve Španělsku. Tato trojice má něco za sebou z minulých ročníků, ostatní jsou na reprezentační úrovni poprvé. Říkáme tomuto výběru ČR B, i když to není správný název. Ale tak jsme k tomu přistoupili. Střetli jsme se v Hradci Králové i s českou „dvacítkou" a reprezentacemi Rumunska a Maďarska.

Východní Čechy a basketbal. Jak to jde dohromady?

Už fakt, že Hradec Králové je jedním ze dvou budoucích dějišť šampionátu, svědčí o důkladné práci organizátorů i klubů. Basketbal je tady populární a k jeho propagaci sloužil i zmíněný turnaj.

Máte už alespoň rámcovou představu o nejsilnějším složení reprezentace pro ME?

Některé špičkové hráčky jsme pro současné akce neoslovili. Taky si potřebují odpočinout. Mají svůj program a upřednostňují zdraví. Pokud jde o konkrétní výběr, tak to bychom předbíhali, což nechci. Nebudu jmenovat děvčata, která mají velkou naději, aby je fanoušci mohli sledovat i na mistrovství Evropy. Uvidíme, jestli Petra Kulichová a Ilona Burgrová budou mít za rok chuť pokračovat.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články