Hlavní obsah

Volejbalový kouč Šmejkal je zpátky v Ostravě. Chtěl jsem dodržet slib, říká

Ostrava

Několik týdnů poté, co se do funkcí vrátila původní správní rada Volejbalového klubu Ostrava, je zpátky také trenér Zdeněk Šmejkal i hrající asistent Jan Václavík. Oba v klubu podepsali roční kontrakt. „Snažím se dodržet slovo, které jsem dal manažerovi klubu Tomáši Zedníkovi,“ vysvětloval návrat někdejší reprezentační kouč Šmejkal.

Foto: Aleš Krecl

Trenér ostravských volejbalistů Zdeněk Šmejkal.

Článek

V Ostravě žije, proto byl pro něj nucený odchod v průběhu sezóny bolestný. Od rozdělané práce nechtěl odcházet, jinou volbu ale neměl. V listopadu byl odeslán na nucenou dovolenou, přestala mu chodit výplata, a tak si musel hledat obživu jinde. Našel ji v Rakousku a nakonec na tahanicích o tom, kdo vlastně šéfuje ostravskému klubu, vydělal. S rakouským ligovým Waldviertelem získal bronzové medaile. „Řadím ji hodně vysoko. V Rakousku se hraje vlastně o třetí místo, protože první dva týmy jsou úplně jinde. Kluci v týmu hodně chtěli a to byla velká výhoda. Kvalita v týmu ale byla, prací a pílí jsme dokázali potrápit v semifinále i mistra z Innsbrucku. Měli jsme samozřejmě i kus štěstí," vykládal Šmejkal.

Po vydařené sezóně dostal nabídku pokračovat, tu ale odmítl. „Když jsem tam přišel, byli smířeni, že odejdu třeba po třech nedělích. To že to trvalo čtyři měsíce, byl bonus. Nabídli mi podmínky s Ostravou nesrovnatelné, ale chtěl jsem dodržet slovo. Nicméně případnou další spolupráci jsme nezavrhli," řekl kouč, který se už naplno věnuje budování kádru v Ostravě.

Desátý tým posledního ročníku volejbalové extraligy chce po dvou letech zpátky do play off. „Desáté místo bylo logické vyústění toho, jak pracovali. Od začátku prosince do dubna měli volné ruce a ukázalo se, že hobby přístup nefunguje. Tým, který nemá disciplínu v tréninku a nechce tomu dát více, nemůže skončit lépe," upozornil Šmejkal.

V Ostravě skončila pětice Čechmánek, Fořt, Záhorský, Dohnal, Rohel a Berzins. Novými tvářemi jsou smečaři Petr Šulista z Příbrami a David Janků z Karlových Varů. Staronovou pak libero Václavík, který bude ale především Šmejkalovým asistentem. „Je potřeba tým stabilizovat. Musíme být skromní, protože kondice klubu, a tím i týmu, je tím ročním experimentem hodně pošramocená. Je třeba nastolit kult práce a obětování se sportu," upozornil Šmejkal.

Reklama